Studenţii străini care studiază la noi în ţară nu vor să profeseze în România
Nu doar studenţii români de la Medicină se gândesc să plece din România, imediat după ce termină facultatea. Străinii vor să facă acelaşi lucru şi - culmea - nu se orientează spre ţările lor de origine.
De Redactia Observator la 04.11.2019, 17:15Nu doar studenţii români de la Medicină se gândesc să plece din România, imediat după ce termină facultatea. Străinii vor să facă acelaşi lucru şi - culmea - nu se orientează spre ţările lor de origine.
Au venit să înveţe la noi, pentru că avem un nivel avansat de pregătire. Dar nu vor să se angajeze în România, chiar dacă salariile medicilor s-au dublat în ultimii doi ani la noi. Sunt nemulţumiţi de condiţiile din spitalele noastre, aşa că vor să plece în locuri în care pot profesa în cele mai bune condiţii.
Nardo Nieola este italian şi este în anul şase la UMF Târgu-Mureş. A ales să studieze în România pentru nivelul de pregătire intens în domeniul medical. Însă, până acum nu a luat în calcul şi varianta să rămână să lucreze aici.
Nardo Nieola: Probabil, în Anglia ar fi cel mai uşor din punct de vedere lingvistic, dar mi-ar plăcea mai aproape de ţara mea natală, atunci ar fi în Austria sau Germania sau Elveţia.
Şi nu e singur student străin care vrea să plece către ţările nordice. Un alt medic primar, cu o experinţă de 20 de ani în ORL, se declară total dezamăgit de condiţiile din România.
Medic: Din păcate dacă nu sunt cetăţean român nu am dreptul de a lucra în ţara unde am absolvit eu facultatea şi unde mi-am recunoscut acest certificat. În alte ţări da, în Suedia, în Danemarca oriunde ai posibilitatea.
Junior Ganea, organizator: Cred că multe persoane când se mută se gândesc şi la dorinţa de a locui într-o altă ţară, este un vis, de a locui într-un anumit oraş sau ţara şi probabil asta îi motivează să-şi mute şi cariera în acea direcţie.
Patru firme din străinătate şi trei româneşti au fost gazda târgului de carieră de la Târgu-Mureş.
Marea Britaniei oferă în permanenţă posturi pentru medicii care au cel puţin doi ani experienţă în sistemul medical din UE, care au un bun nivel de limba engleză şi care îşi doresc să lucreze în Regatul Unit pentru cel puţin 6-12 luni.
România se confruntă cu o criză a medicilor de familie, spun specialiştii. Aproape 90% din serviciile medicale din România sunt private.