Studiu: Mâncăm cea mai ieftină şi cea mai multă pâine din Uniunea Europeană
Mâncăm cea mai ieftină şi cea mai multă pâine din Uniunea Europeană, o arată cele mai noi date Eurostat. Cel mai mic preţ pentru o pâine este un leu, de 3 ori mai puţin faţă de Danemarca, ţara cu cea mai scumpă pâine.
De Andreea Milea la 25.08.2020, 22:04- Un român consumă anual 96 de kilograme de pâine şi produse de panificaţie.
- Un german mănâncă 72 de kilograme de pâine pe an, iar un spaniol 51 de kilograme.
Practic, România are cele mai mici preţuri la pâine din toate cele 37 de state analizate. Fie pentru preţ, gust sau din obişnuinţă, sunt diverse motivele pentru care românii nu iau masa fără pâine.
Albă, neagră, cu seminţe, cu cartofi, cu maia sau cu drojdie. Oricum ar fi, numai pâine să fie. Cifrele stau mărturie: suntem cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană.
Datele pentru anul trecut arată că, fiecare român a consumat, în medie, aproape 100 de kilograme de pâine, în timp ce un german a mâncat puţin peste 70 de kilograme de pâine.
Şi mai puţine produse de panificaţie au consumat francezii şi italienii, iar cel mai scăzut consum de pâine este în Marea Britanie şi Spania.
Unii mănâncă pâine de foame, alţii de poftă. Avem cea mai ieftină pâine din Europa. La polul opus, danezii pun pe masă cea mai scumpă pâine: o franzelă costă de trei ori mai mult decât la noi.
Simona Carniciu, medic nutriţionist: Consumul excesiv poate să ducă în primul rând la obezitate. Apoi avem dislipidemie, creşterea grăsimilor în sânge, şi anume să potenţeze depunerea pe organe. Am putea să o înlocuim cu restul cerealelor care se spune că au fost uitate. A devenit un complex al ruşinii să mai consumăm hrişcă, mei sau porumb, mămăligă.
Greu de înlocuit şi pentru că pâinea românească ocupă locul 5 în lume după gust.
Maria Stanciu, şef de secţie brutărie: Cel mai mare secret al nostru este cuptorul. El îi dă gust iar pâinea noastră este făcută după o reţetă tradiţională, reţeta veche cu maia.
În ultimii ani piaţa s-a diversificat. Pe lângă franzela clasică au apărut multe alte sortimente. Iar preţurile variază între un leu şi 20 lei. Pandemia nu a crescut afacerea ci dimpotrivă.
Aurel Popescu, preşedinte Rompan: A scăzut destul de drastic vânzarea pentru ca horeca era un client foarte important pt toţi producătorii de pâine. Am avut căderi de 50%. Acum cred că ne situăm la 30-40%
Producătorii au o veste proastă: din cauza secetei, pâinea se va scumpi cu cel puţin 10% în toamnă. Anual, în România, se produc un milion 500 de mii de tone de pâine.