Video Copiii din toată ţara au ieşit la colindat. Gazdele i-au răsplătit cum se cuvinte: "20 de lei, un Moş Crăciun şi o ciocolată Dubai"
Colindatul este cea mai răspândită tradiţie din România. Pentru a păstra viu acest obicei vechi de sute de ani, copiii din toate colţurile ţării au mers din casă în casă pentru a vesti Naşterea Domnului. Chiar dacă în trecut colindatul era un obicei predominant la sate, copiii din orașe s-au pregătit cu mult entuziasm, gata să țină pasul cu cei din mediul rural. Au cântat cele mai frumoase colinde, iar gazdele i-au răsplătit cu fructe sau dulciuri.
În fruntea grupului de colindători, cu o stea strălucitoare în mână, se află Georgedy, un băiețel de doar zece ani. Alături de fratele său, Zian, și de prietenii lor, Elena și Roger, au repetat zile la rând, iar aseară, îmbrăcați în straie populare, cei mici au pornit cu bucurie la colindat, pe străzile din Oradea.
"Noi am ieşit la colindat, deoarece am vrut să vestim Naşterea Domnului Isus Hristos şi să ţine tradiţia în picioare, chiar dacă suntem de la oraş", spun colindătorii.
"M-au surprins plăcut. Tocmai am ajuns acasă din străinătate, din Austria, deja se simte spiritul sărbătorilor. Prin intermediul lor, acum se simte de zece ori mai mult . Sunt minunaţi şi mă bucur din suflet să-i avem alături de noi", spun localnicii.
Colindătorii îşi fac simţită prezenţa
- Programul slujbelor de Crăciun 2024 şi Anul Nou 2025 la Catedrala Patriarhală
- 25 decembrie, Crăciunul sau Naşterea Domnului. Cea mai importantă sărbătoare din calendarul ortodox
- 25 decembrie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Evenimente în Bucureşti, miercuri 25 decembrie. Ce nu trebuie să ratezi
- Copiii din toată ţara au ieşit la colindat. Gazdele i-au răsplătit cum se cuvinte: "20 de lei, un Moş Crăciun...
Din păcate, copiii care merg cu colindul sunt mai puţini de la an la an, mai ales în orașe. Însă, atunci când colindătorii ajung să le calce pragul, bucuria gazdelor este copleșitoare.
"Se mai păstrează, totuşi, tradiţia. E din ce în ce mai rar. Se întâmplă dacă de două-trei ori în Ajunul Sărbătorilor, să îţi bată colindătorii la uşă sau să sune. Se păstrează, dar mai rar, iar prin aceste minunăţii, le simt minunate", spun localnicii.
Micii colindători nu doar că aduc bucurie în inimile celor care îi întâmpină, dar se întorc acasă cu desaga plină cu bunătăți, toate de la gazdele care i-au aşteptat cu nerăbdare.
"Am primit dulciuri, 20 de lei, un Moş Crăciun şi o ciocolată Dubai", a spus un colindător.
Şi pe bulevardul principal din oraşul argeşean Mioveni colindătorii au adus bucuria. Conduși de un sobor de preoți, au luat la pas fiecare alee.
Colindătorii sunt considerați aducători de noroc. Se spune că atrag binele în gospodăriile celor care le deschid uşa.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰