Tot mai mulţi tineri îşi doresc să devină fermieri
Tot mai mulţi tineri vor să fie şefi, undeva, la ţară! Cel puţin asta arată datele Ministerului Agriculturii. În ultimii trei ani, numărul de fermieri de până în 40 de ani a crescut cu 24%. Unii au preluat afacerile de la părinţi, alţii au plecat de la oraş pentru că nu mai suportau stresul.
De Redactia Observator la 04.11.2019, 20:57Tot mai mulţi tineri vor să fie şefi, undeva, la ţară! Cel puţin asta arată datele Ministerului Agriculturii. În ultimii trei ani, numărul de fermieri de până în 40 de ani a crescut cu 24%. Unii au preluat afacerile de la părinţi, alţii au plecat de la oraş pentru că nu mai suportau stresul. Încurajaţi de subvenţii, cei mai mulţi au văzut o oportunitate de business în agricultură. Şi au dezvoltat acest sector, unde găsim astăzi tot mai multe ferme ecologice sau tehnologizate.
Alina a renunţat la jobul din corporaţie, din domeniul marketing, în urmă cu doi ani. A început afacerea din dorinţa de a oferi familiei o hrană curată.
Alina Constantinescu, fondator fermă ecologică: Ne-am mutat de la oraş, am învăţat experimentând, greşind, reluând. Am ajuns la o anumită performanţă acum. Vorbim aici de un director finaciar care săptămâna trecută îmi povestea că s-a lăsat de job şi face cozonaci. Este întoarcerea la normalitate, la lucruri simple şi e un trend la nivel mondial
Numai în ultimii trei ani numărul producătorilor agricoli sub 40 de ani a crescut cu 24%, de la aproape 85.000 de persoane în 2016, la 105.000, în 2019.
Florin Stănică, prorector USAMV Bucureşti: Tinerii fermieri din România au avut destule instrumente prin care să fie atraşi de agricultură. Unii sunt pur şi simplu pasionaţi de agricultură, de mici vor să facă agricultură, au degete verzi cum le spunem noi, alţii au tradiţie în familie şi vor să se ducă. În agricultură si la sat pot să trasiască foarte bine şi să câştige foarte bine
Şi Nina, o tânără din Colibaşi, judeţul Giugiu, a preluat treptat businessul familiei.
Nina Manolache, producător agricol: În anul 2015 am accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro pentru extindere. M-am extins cu hectare şi pentru modernizarea culturilor în spaţii protejate
Practic, părinţii predau ştafeta unor tineri care şi-au dezvoltat noi competenţe: se descurcă mai bine cu birocraţia, au planuri măreţe şi vor să modernizeze fermele.
Mulţi sunt deschişi la ideea de asociere. În plus, pentru că au crescut în era internetului, îşi pot promova mai bine produsele.
Nina Manolache, producător agricol: Trebuie să facem şi noi ceva pentru noi. Să fie al nostru, că nu o să stăm toată viaţa la mâna părinţilor să ne dea
Deocamdată, tinerii lucrează doar 22% din terenuri. În agricultură, cei mai mulţi fermieri sunt trecuţi de vârsta de 40 de ani.