Toamna blândă ieftineşte preţul la murături
Vremea neobişnuit de caldă schimbă şi preţurile, şi obiceiurile românilor! Speriaţi de temperaturile de vară, mulţi au amânat să mai pună murături pentru iarnă. Aşa că producătorii, rămaşi cu marfa nevândută, au ieftinit mai mult ca niciodată varza, gogoşarii şi gogonelele.
De Redactia Observator la 18.11.2019, 20:59Vremea neobişnuit de caldă schimbă şi preţurile, şi obiceiurile românilor! Speriaţi de temperaturile de vară, mulţi au amânat să mai pună murături pentru iarnă. Aşa că producătorii, rămaşi cu marfa nevândută, au ieftinit mai mult ca niciodată varza, gogoşarii şi gogonelele.
Tone de varză îşi aşteaptă cumpărătorii în târgurile de legume din Constanţa. Aici, preţul e cea mai bună reclamă a vânzătorilor.
Constantin Caracostea, producător: Anul acesta, varza costă 40 de bani. A ajuns anul acesta să fie atât de ieftină pentru că s-a recoltat foarte mult. Avem varză multă anul acesta
La temperaturi ca de septembrie, înaintea iernii, producătorii au şi acum recoltă. Ca să nu rămână cu marfa, au scăzut considerabil preţurile. Şi, totuşi, clienţii se lasă aşteptaţi.
Faţă de anul trecut, preţurile sunt mult mai mici şi la ardeii capia şi la gogoşari. Doar 2 lei şi 50 de bani kilogramul. Iar gogonelele, după negociere, se vând şi cu doi lei kilogramul.
În pieţe, însă, comercianţii încă ţin la preţ. Varza proaspătă este 1 leu şi 50 de bani kilogramul. Pentru că riscă să se strice, producătorii au găsit o soluţie: o pun la murat direct în piaţă şi o vând şi cu 5 lei.
Lăcrămioara Iacobescu, producător: Mai bine preferă, că este foarte cald, ei nu-şi mai pun la murat şi preferă să vină să ia o varză ca să-şi facă atunci pe moment
Păstrată la rece, în butoaie de stejar, varza murată poate ţine până primăvara târziu.