Tot mai mulți români nu mai consumă pâine albă
Pâinea noastră cea de toate zilele ţine pasul cu moda. Studiile arată că românii au gusturi tot mai sofisticate şi renunţă la pâinea obişnuită în favoarea specialităţilor. Astfel, în coşul de cumpărături se găsesc acum sortimente cu cereale, seminţe, măsline sau chiar fructe confiate
De Redactia Observator la 26.09.2015, 20:57Pâinea noastră cea de toate zilele ţine pasul cu moda. Studiile arată că românii au gusturi tot mai sofisticate şi renunţă la pâinea obişnuită în favoarea specialităţilor. Astfel, în coşul de cumpărături se găsesc acum sortimente cu cereale, seminţe, măsline sau chiar fructe confiate.
Pe lângă aspectul desăvârşit, specialităţile de panificaţie au şi un gust mai bun decât obişnuita pâine albă. Aşa că tot mai mulţi români consumă pâine cu seminţe, cu germeni şi cereale sau chiar cu fructe confiate.
Vânzările acestor specialităţi au făcut să scadă consumul de pâine albă. Astfel, fiecare român consumă, în prezent, circa 98 de kilograme de pâine pe an, faţă de 103 kilograme pe an în 2011 şi 130 de kilograme în 1989. Chiar şi aşa, România este între primele trei ţări cele mai mari consumatoare de pâine din Europa.
În România, piaţa de morărit şi panificaţie este estimată, în prezent, la 1,8 miliarde de euro. Producţia autohtonă de pâine se ridică anual la 2,2 milioane de tone.