Totul despre masajul bebelușilor. Cum se face corect și ce beneficii are
Masajul bebelusilor nu numai că este relaxant, dar are şi efecte benefice, atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Poate, de exemplu, să amelioreze şi efectele depresiei postnatale.
De Redactia Observator la 03.10.2019, 14:42Masajul bebelusilor nu numai că este relaxant, dar are şi efecte benefice, atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Poate, de exemplu, să amelioreze şi efectele depresiei postnatale. Partea şi mai bună este că sunt şi din ce în ce mai multe cursuri şi la noi, la care părinţii pot învăţa tehnica masajului la bebeluşi.
Din primele clipe de viaţă bebeluşii simt cine sunt părinţii lui. Dar. comunicarea este esenţială iar masajul este una dintre cele mai bune metode.
Andreea Andrei, trainer IAIM masaj bebeluşi: Presupune o comunicare prin atingere. Se asigură şi partea fizică, o îmbunătăţire a circulaţiei sângelui. O scădere a hormonilor de stres şi asta înseamnă îmbunătăţirea sistemului imunitar. Partea emoţională, este acea parte în care faci mişcarea şi observi reacţia bebeluşului.
Valeria Herdea, medic pediatru: În primele 3-6 luni de viaţă, masajul este o regulă, ulterior, poate fi făcut de două ori pe zi sau o dată. În fiecare zi, câte 5-10 minute e bine să petrecem timp pentru a face masaj bebeluşului, masaj înseamnă pe talpa bebeluşului, pe spate, pe burtică, pe picioruşe, esenţial este să încercm cu mâinile noastre să mergem pe fiecare grupă musculară, în aşa fel încât să stimulăm circulaţia, tonusul şi toată mişcarea acelui membru.
Există chiar şi cursuri unde părinţii învaţă cele mai bune tehnici de masaj. Şi asa se întâmplă în doar 5 şedinţe.
Andreea Andrei, trainer IAIM masaj bebeluşi: Părinţii vin cu propriul bebeluş, pe salteluţă de genul acesta. Cele mai uşor de masat sunt picioarele. Mereu se începe prin a sta cu ambele mâini pe zona pe care o vom masa. Se susţine cu o mână zona de gleznă şi cu cealaltă în formă de *C* se începe masajul dinspre centrul corpului spre periferie.
Valeria Herdea, medic pediatru: Pe perioada masajului putem asculta muzică relaxantă, putem să îi cântăm bebeluşului, important este să folosim toate posibilităţile de comunicare verbală sau non-verbală pentru a stimula dezvoltarea pshio neuro-psiho-motorie a bebeluşului.
Andreea Andrei, trainer IAIM masaj bebeluşi: După ce am terminat picioarele, trecem la burtică şi e chiar o poezie aici. Începem cu o mână aşa, care este soarele şi cu cealaltă mână partea de sus care este colonul transvers. Se face un dans între soare şi lună. Colonul descendent, transvers descendent, ascendent, transvers ascendent. I love you.
Valeria Herdea, medic pediatru: Prin masaj stimulăm respiraţia, circulaţia, în primul rând, oxigenarea muşchilor, ceea ce este important e că absolut tot organismul bebeluşului se revigorează. De exemplu, în palme există câteva puncte pe care dacă le stimulăm, practic intervenim pe ritmul respirator, pe circulaţie, pe digestie, şi atunci copilul se relaxează, scapă de gaze, scapă de colici.
Iar chipul este la fel de important.
Valeria Herdea, medic pediatru: La faţă este important să îi laşi faţa liberă să nu se sperie. Se porneşte de la frunte din mijlocul frunţii până la tâmple, după pe linia sprâncenelor. şi la născuc cu degetul mare că e mai pufos. De la mijlocul nasului spre colţul intern al ochilor şi te întorci pe linia pomeţilor. Şi pe buze o mustaţă, şi un zâmbet şi în spatele urechilor.
Şi câteva sfaturi pentru părinţi.
Andreea Andrei, trainer IAIM masaj bebeluşi: Dacă mereu te uiţi cum reacţionează bebeluşul, nu ai cum să greşeşti. Tot timpul se face cu respect faţă de bebeluşi. Când începe să plângă ne oprim. Încercăm să menţinem contactul fizic, dar nu masăm. Se folosesc uleiuri procesate la rece. Poţi să ţii cont de anotimp. Sunt uleiuri care încălzesc creând o peliculă pe piele cum ar fi uleiul de măsline. Putem recomanda un ulei din sâmburi de struguri vara pentru că este mai răcoritor. Nu este ok să tragem cu forţă de picioare, de mâini pe ideea că le îndreptăm. Nu se ridică, cum era o tradiţie, de gât bebeluşul. Toată mişcarea este delicată, nicidecum să tragi.
Dar indiferent de anotimp sau vârstă, masajul poate fi reinvetat de părinţi. Aveţi nevoie doar de puţină imaginaţie şi de. atenţie la nevoile copiilor dumneavostră.