USR propune înfiinţarea unei celule de criză, cu privire la EPIDEMIA DE RUJEOLĂ! Se va cere demisia ministrului Sănătăţii
Deputatul USR Tudor Pop a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Uniunea Salvaţi România propune accelerarea procedurii de achiziţie a vaccinului ROR şi înfiinţarea de urgenţă a unei celule de criză la nivelul Ministerului Sănătăţii cu privire la epidemia de rujeolă, iar dacă MS nu va răspunde pozitiv la aceste solicitări, membrii USR vor solicita demisia ministrului Florian Bodog, scire News.ro
De Redactia Observator la 12.04.2017, 15:46Deputatul USR Tudor Pop a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Uniunea Salvaţi România propune accelerarea procedurii de achiziţie a vaccinului ROR şi înfiinţarea de urgenţă a unei celule de criză la nivelul Ministerului Sănătăţii cu privire la epidemia de rujeolă, iar dacă MS nu va răspunde pozitiv la aceste solicitări, membrii USR vor solicita demisia ministrului Florian Bodog, scire News.ro
„Confruntat cu această epidemie, Ministerul Sănătăţii pune în dezbatere o lege a vaccinării care este realmente amputată de orice sancţiuni la adresa celor care sunt responsabili de nevaccinarea copiilor. (...) Pe de altă parte, USR salută depunerea acestei legi, legea vaccinării, în dezbatere, dar adevărul este că actuala echipă a Ministerului Sănătăţii a avut la dispoziţie un proiect de lege al vaccinării elaborat pe timpul guvernului Cioloş, un proiect care a primit toate avizele necesare din partea direcţiilor de specialitate, un proiect pe care domnul Bodog, dacă era un ministru responsabil, îl punea în dezbatere publică încă din prima zi în care a devenit ministru, lucru care din păcate nu s-a întâmplat. A preferat să mai aştepte trei luni de zile şi să pună în dezbatere o lege şchioapă”, a afirmat deputatul USR.
El a mai spus că Uniunea Salvaţi România sprijină legea vaccinării, dar va depune o serie de amendamente care vor face referire şi la sancţiuni.
„USR va sprijini legea vaccinării şi în perioada următoare va veni cu o serie de amendamente care, printre altele, vor face referiri directe şi la sancţiuni. Avem o primă dezbatere organizată pe 26 aprilie la care îi vom invita pe toţi decidenţii şi pe factorii implicaţi în domeniul vaccinării. Iar în ceea ce priveşte epidemia de rujeolă, încă sperăm ca domnul ministru să înţeleagă gravitatea situaţiei în care ne aflăm şi să ia măsurile necesare”, a adăugat Tudor Pop.
- Anunţul de ultimă oră făcut de PSD, în legătură cu posibilitatea ca pensiile private să fie naţionalizate
- Ministrul muncii a anunţat de unde vor veni banii pentru creşterea salariilor: un nou impozit! "E sistemul american!"
- S-A SINUCIS în timp ce-şi ducea AMANTA acasă. Un bărbat a intrat cu maşina într-un pod, după ce a pierdut...
Deputatul a susţinut că USR propune înfiinţarea unei celule de criză la nivelul Ministerului Sănătăţii, iar dacă ministrul Florian Bodog nu va răspunde pozitiv acestei solicitări, îi vor cere demisia.
„USR propune înfiinţarea de urgenţă a unei celule de criză la nivelul ministerului, accelerarea şi transparentizarea contractului, procedurii de achiziţie a vaccinului ROR, alocarea de fonduri suplimentare acolo unde este nevoie şi sprijinirea medicilor de familie din teritoriu şi nu în ultimul rând informarea publicului larg despre evoluţia epidemiei, dublată de o campanie naţională de educare a publicului despre necesitatea vaccinării. Le dăm termen o săptămână celor de la minister şi ministrului. (...) Dacă aceste măsuri nu vor fi luate, miercurea viitoare de la acest pupitru vom cere demisia ministrului Sănătăţii, domnul Florin Bodog”, a conchis Tudor Pop.
Un copil de un an şi jumătate şi o tânără de 17 ani au murit din cauza rujeolei, numărul deceselor provocate de epidemie ajungând la 21, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. Numărul cazurilor de rujeolă din epidemia 2016-2017 a ajuns la 4.070.
Consilierul personal al ministrului Sănătăţii, care este şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, declara, luni, că epidemia de rujeolă care durează din septembrie 2016, este consecinţa scăderii succesive a ratei vaccinării de la 94 la sută (doza I) şi 93 la sută (doza II) în 2001, la 86 la sută - doza I, respectiv 67 la sută - doza II în 2015.
De la debutul epidemiei, au fost înregistrate 21 de decese la bolnavii cu rujeolă nevaccinaţi, în timp ce, în perioada 2010-2015, au fost patru decese.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că va dispune achiziţionarea, în regim de urgenţă, a 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, pentru două luni, iar, în paralel, vor fi demarate procedurile necesare achiziţiei dozelor pentru imunizare, potrivit programului naţional de vaccinare.
News.ro anunţase că în plină epidemie de rujeolă stocurile de vaccin urmau să fie epuizate cel mai târziu la sfârşitul lunii aprilie. Deja, în februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).