Vremea extremă pune în pericol fructele româneşti
Vremea extremă a făcut ravagii în livezi, iar fructele româneşti ajung în pieţe mai târziu şi mai scumpe în această vară. Recolta de pere, de exemplu, va fi cu 30 la sută mai slabă în acest an. Producătorii spun că schimbarea anotimpurilor e tot mai evidentă de la un an la altul.
De Redactia Observator la 03.08.2019, 00:13Vremea extremă a făcut ravagii în livezi, iar fructele româneşti ajung în pieţe mai târziu şi mai scumpe în această vară. Recolta de pere, de exemplu, va fi cu 30 la sută mai slabă în acest an. Producătorii spun că schimbarea anotimpurilor e tot mai evidentă de la un an la altul, iar unii dintre ei se gândesc chiar să renunţe la culturi.
Într-un an bun, Casian Perţe din Periam, judeţul Timiş, culegea în jur de 60 de tone de pere la hectar.
Anul acesta, va recolta de trei ori mai puţin din cauza vremii capriciose. Părul este o cultură sensibilă care face tot mai greu faţă oscilaţiilor mari de termperatură din ultimii ani.
Cu atât mai mult cu cât, spune pomicultorul, cele patru anotimpuri s-au redus acum la două.
Şi producţia de mere e mai mică cu 10 la sută decât în alţi ani, iar în livezile de pruni e dezastru.
Asta deşi, dintre toţi pomii, prunul se pretează cel mai bine condiţiilor de sol şi de climă de la noi. România este de altfel cel mai mare producător de prune din UE.
Doar în acestă livadă din Reghin proprietarul cultivă zece soiuri de prune pe care le vinde apoi în pieţele engros.
Producţiile mai mici înseamnă preţuri mai mari. Fructele şi legumele au înregistrat cele mai mari scumpiri de la începutul anului, potrivit statisticilor oficiale.