Primii zgârie-nori din Braşov, ridicaţi cu muncitori indieni
Primii zgârie-nori din Braşov vor fi ridicaţi cu ajutorul muncitorilor indieni. 40 de persoane au ajuns joi seară, în România. India este o ţară cunoscută pentru specialiştii în construcţii. În timp ce la noi criza de personal calificat e tot mai acută.
De Redactia Observator la 11.05.2019, 13:03Primii zgârie-nori din Braşov vor fi ridicaţi cu ajutorul muncitorilor indieni. 40 de persoane au ajuns joi seară, în România. India este o ţară cunoscută pentru specialiştii în construcţii. În timp ce la noi criza de personal calificat e tot mai acută. Aşa se face că aproape în fiecare săptămână ajung pe şantierele româneşti sute de muncitori din Vietnam, Nepal, Sri Lanka sau Kenya.
De sub turbanele tradiţionale, cei 40 de muncitori indieni sosiţi joi seară la Otopeni aruncă prima privire către ţara în care vor munci pentru următorii doi ani.
Au fost aleşi pe sprânceană de un angajator din Braşov, pentru a construi cu ajutorul lor un uriaş ansamblu rezidenţial.
Anne Marie Stavri, reprezentant firmă de recrutare: Vin pe un salariu chiar dublu-triplu faţă de cel din ţara lor. Marea lor problemă este că nu au unde lucra acolo. Noi avem, ne dezvoltăm, suntem în plină dezvoltare, avem nevoie de forţă de muncă, aşadar îi aşteptăm cu drag
Un studiu efectuat anul trecut arăta că 81 la sută dintre angajatorii români au mari dificultăţi în a găsi salariaţi.
Suntem pe locul doi în lume, după Japonia, când vine vorba despre lipsa personalului calificat.
Pe multe şantiere din Bucureşti, la mari proiecte, lucrează vietnamezi.
20.000 de străini non-UE pot ajunge să muncească anual în România
O lege care să le permită angajatorilor să aducă străini pe bani mai puţini este dezbătută în prezent în Parlament.
Anul acesta, a fost mărit plafonul de angajaţi din spaţiul non-UE care pot fi aduşi în ţară, de la 15 mii la 20 de mii.
Anne Marie Stavri, reprezentant firmă de recrutare: Am intrat şi pe piaţa din Africa. O facem destul de des, avem, să zic aşa, săptămânal câte două-trei ture de astfel de muncitori. Vorbim de un număr de sute de muncitori care vin în special pe construcţii
Străinii aduşi în România ajung, cel mai des, să muncească în construcţii sau în turism.