Ziua Mondială a Diabetului. Mărturiile copiilor români nevoiți să-și facă zilnic insulină
De Ziua Mondială a Diabetului, aflăm că cei născuţi după anul 2000 riscă să trăiască mai puţin decât părinţii lor. E concluzia unui studiu care arată că 3 din 10 copii ar putea să dezvolte diabet de tip doi - o consecinţă a unui stil de viaţă nesănătos.
De Redactia Observator la 14.11.2018, 23:38De Ziua Mondială a Diabetului, aflăm că cei născuţi după anul 2000 riscă să trăiască mai puţin decât părinţii lor. E concluzia unui studiu care arată că 3 din 10 copii ar putea să dezvolte diabet de tip doi - o consecinţă a unui stil de viaţă nesănătos. În timp ce această formă a bolii poate fi controlată printr-o alimentaţie echilibrată, diabetul de tip unu îi face pe copii dependenţi de injecţiile chinuitoare cu insulină.
Începeam să beau foarte multe lichide şi slăbisem destul de mult. La doctor mi s-a zis că o să trebuiască să fac insulină - David Mihai Tudor, elev
Diabetul de tip 1 e cel mai întâlnit la copii. Şi îi face insulino-dependenţi. David poartă cu el dozele care-i sunt necesare şi aparatul care-i măsoară glicemia. Spune totuşi că boala nu îl împiedică să facă sport sau să ia cursuri de actorie.
Vlad este insulino-dependent de patru ani. Lui îi măsoară glicemia în permanenţă un senzor, iar o pompă cu insulină îl scapă de calvarul de a se înţepa de 7-8 ori pe zi.
Mesajul meu pentru copiii cu diabet este să aibă grijă de boala lor. În acelaşi timp să se bucure şi de viaţă şi consider că fiecare copil trebuie să beneficieze de senzori, pompă, deoarece îi ajută foarte mult - Vlad
Andreea Stroe, mama lui Vlad, s-a luptat pentru ca, de acest aparat modern, să beneficieze 3600 de copii şi de adolescenţi. Hotărârea de Guvern s-a dat în urmă cu două luni.
1 din 3 copii din România ar putea dezvolta diabet de tip 2
Un pericol pentru copii este şi diabetul de tip 2. O consecinţă a alimentaţiei nepotrivite, a obezităţii şi a sedentarismului. O asociaţie din Ploieşti a obţinut, în urma unui studiu, date îngrijorătoare, care arată că 30% dintre copii riscă să dezvolte acestă formă de diabet.
De multe ori, diabetul este descoperit in mod întâmplător, aşa că este bine să vă testaţi glicemia măcar de două ori pe an pentru a afla dacă este cazul mai departe să vă adresaţi unui medic specialist.
Diabetul de tip II poate fi vindecat aproape complet prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.