Antena LIVE

Edi Iordănescu înainte de meciul "generației de suflet", cu Olanda: "Va trebui să fim aproape de perfecțiune. Ne dorim enorm o calificare"

UEFA Euro 2024. România întâlnește Olanda în penultimul meci din optimile de finală, la Munchen, înainte ca Austria să înfrunte Turcia la Leipzig. Optimile de finală ale UEFA EURO 2024 se încheie marți, România încercând să scrie un nou capitol în istoria relației sale fotbalistice cu Olanda.

De la 02.07.2024, 09:08
Profimedia

România a avut un parcurs rezonabil în faza grupelor. Şi-a început aventura la Euro cu o victorie uimitoare, 3-0 cu Ucraina, dar apoi a gâfâit cu Belgia, 0-2, şi, în cele din urmă, a înregistrat un egal "de salon" cu Slovacia, 1-1, rezultat care a permis ambelor echipe să meargă în faza optimilor de finală, în dauna Ucrainei.România a avut un parcurs rezonabil în faza grupelor. Şi-a început aventura la Euro cu o victorie uimitoare, 3-0 cu Ucraina, dar apoi a gafat cu Belgia, 0-2, şi, în cele din urmă, a înregistrat un egal "de salon" cu Slovacia, 1-1, rezultat care a permis ambelor echipe să meargă în faza optimilor de finală, în dauna Ucrainei.

Slovenia, favorită la câştig în faţa României

Olanda porneşte marţi ca mare favorită în confruntarea cu România, bookmakerii considerând, încă de dinainte de startul optimilor de finală, că acest meci ar urma să fie unul dintre cele mai dezechilibrate din această fază a competiţiei.

Avantajul olandezilor este dat şi de faptul că aceştia au câştigat mai mereu duelurile cu România şi de multe ori au reuşit să se impună chiar la scoruri categorice. Olanda a câştigat nouă dintre cele 13 meciuri directe jucate împotriva României, iar ultimele patru meciuri directe le-a câştigat chiar la minim două goluri diferenţă.

Tot marți, Turcia speră să șteargă amintirea ultimei lor întâlniri cu Austria. România trebuie să producă o performanță aproape perfectă împotriva unei echipe a Olandei plină de jucători de calitate și experiență în turnee, a declarat luni antrenorul României, Edward Iordănescu, înaintea confruntării din optimi.

Edward Iordănescu, care îl are ca exemplu pe tatăl său, Anghel Iordănescu, care a dus România până în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994 din Statele Unite, a declarat că echipa sa se concentrează să rămână bine organizată și să joace cu intensitate marți pe Arena de Fotbal din Munchen.

19:00: România - Olanda (Munchen)

„Această nouă generație își scrie propria poveste", a declarat portarul Florin Niță după ce un egal 1-1 cu Slovacia a dus România în faza eliminatorie a unui turneu major pentru prima dată de la Euro 2000.

Cu toate acestea, proaspăta generație a lui Edward Iordănescu se confruntă cu o problemă veche: cum să se impună în fața Olandei. Aceștia au câștigat doar unul din cele 14 meciuri împotriva olandezilor (D3 L10) și au pierdut singura lor confruntare anterioară la un turneu final Euro, cu 2-0, în 2008. Cu toate acestea, fundașul Bogdan Racovițan a arătat că crede în starea de spirit pozitivă din sânul echipei tricolore, atunci când a declarat: "Olandezii sunt puternici, dar noi trebuie să credem în noi înșine".

Olanda a terminat pe locul al treilea în Grupa D după o înfrângere usturătoare cu Austria, scor 3-2, care a dus la o atmosferă confuză în rândul echipei. „Poate că ne supraestimăm", a declarat căpitanul Virgil van Dijk. Chiar și așa, după ce au impresionat în fața Poloniei și a Franței, oamenii lui Ronald Koeman au luat în considerare criticile, iar Van Dijk nu a vrut să se pronunțe cu privire la ceea ce ar putea urma după meciul cu România. „Suntem umili și nu privim mai departe", a declarat apărătorul „portocalei mecanice”. „Nu spunem nimic despre partea noastră de tragere la sorți. Nu vom subestima pe nimeni. Trebuie să ne prezentăm marți".

Acesta este cel de-al 20-lea meci al României la Euro, tricolorii câștigând doar două din precedentele 19 confruntări (D6 L12).

„Ştim că va trebui să fim aproape de perfecțiune mâine pentru a avea un rezultat bun”, a spus Iordănescu la conferința de presă de luni. „Noi trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere”, a completat acesta. „Dacă din punct de vedere fizic ne-am regenerat un pic, din punct de vedere mental trebuie să fim foarte solizi şi hotărâți în tot ceea ce facem. Să ne dorim cu adevărat să mergem mai departe. Cred că există acest sentiment în cadrul grupului.

Trebuie să demonstrăm asta şi prin fapte şi am încredere că echipa poate să facă asta. Din punct de vedere al organizării de joc trebuie să fim extraordinari şi sub nicio formă să nu facem greşeli individuale importante. E capital", a mai spus selecționerul.

România se află cu 40 de locuri sub Olanda, ocupanta locului șapte în clasamentul FIFA

Echipa lui Iordănescu, care a condus Grupa E cu patru puncte, a avut un început impresionant al turneului, cu o victorie cu 3-0 asupra Ucrainei, înainte de o înfrângere cu 2-0 în fața Belgiei și o remiză finală împotriva Slovaciei, care a făcut-o câștigătoare a grupei.

Tricolorii se confruntă cu o echipă olandeză care a dezamăgit până acum și a terminat pe locul trei în grupa lor după ce a pierdut cu 3-2 cu Austria.

„Nu va fi uşor, va fi extrem de greu. Cu realism vă spun că, da, Olanda mâine este favorită.”, a mai spus selecționerul român. „...dar noi avem setul nostru de atuuri. Am consolidat un grup bun din toate punctele de vedere şi sportiv şi uman. Și, nu în ultimul rând, avem în spate o țară care respiră în acelaşi timp cu echipa, şi asta ne motivează. ”

Puncte forte includ disciplina defensivă și spiritul de echipă pe teren și în afara lui, atuuri care au purtat România de-a lungul turneului, împreună cu sprijinul entuziast al fanilor de pe stadioane.

Iordănescu a spus că ia în considerare și schimbări dincolo de înlocuirea forțată a fundașului stânga suspendat Nicușor Bancu, care lipsește din cauza a două cartonașe galbene, adăugând că oricine joacă știe care este miza.

„O performanță de a merge în sferturi ar fi ceva fabulos, dar este ceva în care credem", a completat Iordănescu. „Pentru noi e foarte important să fim solizi în joc, disciplinați, organizați, să intrăm cu hotărâre totală. Suntem hotărâți să dăm tot pentru a lua tot. Ne dorim o calificare foarte mult, ne dorim enorm o calificare.”

22:00: Austria vs Turcia (Leipzig)

Austria a venit în finală ca o potențială surpriză și s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, victorii consecutive împotriva Poloniei și Olandei trimițând echipa lui Ralf Rangnick în optimile de finală. Spiritul din echipă a fost pragmatic, dar pozitiv pe tot parcursul meciului, iar Florian Grillitsch a dezvăluit că antrenorul lor a găsit chiar și o modalitate inedită de a exersa penalty-urile în cazul unor lovituri de departajare. „Fiecare gol la antrenament trebuie să fie confirmat prin transformarea unui penalty", a declarat mijlocașul. „Altfel, nu contează".

Bucuria Turciei de a trece de faza grupelor a fost evidentă, Cenk Tosun reușind golul victoriei împotriva Cehiei în runda a treia, care a dus echipa lui Vincenzo Montella în prima sa fază eliminatorie din ultimii opt ani. Cu toate acestea, în timp ce a sărbătorit acest egal cu Austria, Cenk nu a uitat amicalul echipelor de la Viena în martie, în care Michael Gregoritsch a marcat un hat-trick pentru gazde. „Avem treburi neterminate cu Austria - am pierdut cu 6-1", a spus jucătorul în vârstă de 33 de ani. „Nu vom face aceleași greșeli de data aceasta".

Turcia nu a primit gol în ultimele cinci meciuri cu Austria (W4 D1).

Ți-a plăcut acest articol?

iordanescu meci euro 2024 romania olanda meci optimi
Întrebarea zilei
Credeţi că vor scădea cu mult ratele, după micşorarea dobânzii-cheie?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul cu apartamente ieftine în care se mută tot mai mulți tineri și...
Fanatik.ro
Publicat 05.07.2024
Aceasta este temperatura la care trebuie setat aerul condiționat vara. Puțini...
Fanatik.ro
Publicat 05.07.2024
Japonia introduce un robot umanoid enorm pentru întreținerea liniilor de tren...
spotmedia.ro
Publicat 04.07.2024
RECORD de temperatură în România! Câte grade vor fi pe 14 iulie 2024 în...
Gandul
Publicat 05.07.2024
A ieșit la iveală modul în care negocia șeful ANAF Giurgiu mita: „Ăia vor...
Adevărul
Publicat 05.07.2024
Un bărbat a vrut să mănânce o conservă de ton, dar când a deschis-o a...
A1
Publicat 05.07.2024
Horoscopul zilei de 7 iulie 2024. Racii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 06.07.2024
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit...
spynews.ro
Publicat 05.07.2024
Reacția unui mecanic român stabilit în Grmania, atunci când a aflat că...
GSP
Publicat 05.07.2024
Ronald Gavril îi răspunde dur lui Reghecampf după ce l-a acuzat că stă în...
Click.ro
Publicat 05.07.2024
Misterul „calculatorului” vechi de 2.000 de ani ar fi fost elucidat de un...
Useit
Publicat 06.07.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Cine e profesoara care a murit în timpul examenului de Bacalaureat
Redacţia.ro
Publicat 05.07.2024
Afacerile actuale ale lui Relu Fenechiu, fostul ministru liberal trimis la...
libertatea.ro
Publicat 05.07.2024
Adele „învață un nou skill pentru a-și impresiona fanii” din Germania....
ZU
Publicat 06.07.2024
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Hello taste
Publicat 06.07.2024
Cum alegi cel mai bun pătuț pentru bebelușul tău: de ce e recomandat să ții...
Deparinti
Publicat 06.07.2024
Români care se bat cu salvamarii și ignoră steagul roșu arborat pe...
ziare.com
Publicat 05.07.2024
Aventura la Londra s-a încheiat. Bergüzar Korel și Halit Ergenç au revenit în...
Happy
Publicat 05.07.2024
Cum se pot identifica alunițele periculoase. Ce tipuri de cancer de piele există
Medicool
Publicat 06.07.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024