Antena LIVE

Curs valutar

Euro 2024. Prezentarea Grupei D - Olanda şi Franţa, favorite în grupa ce le mai cuprinde pe Polonia şi Austria

Olanda, Franţa, Polonia şi Austria au fost repartizate în Grupa D de la Euro 2024, Campionatul European de fotbal, iar primele două echipe par favorite în grupa respectivă.

De la 11.06.2024, 15:57
WhatsApp
Olanda şi Franţa sunt favorite la primele două locuri în Grupa D de la Euro 2024 Facebook/UEFA EURO 2024

24 de echipe se înfruntă în vară, în Germania, la Campionatul European de fotbal. Microbiştii urmează să se bucure de 51 de meciuri care se anunţă cât se poate de echilibrate şi spectaculoase.

Există câteva echipe cotate cu şanse importante la câştigarea Euro 2024, dar nu este exclusă apariţia unor surprize, mai ales că valorile par că s-au nivelat în ultimii ani.

Euro 2024. Grupa D

În Grupa D de la Euro 2024 au fost repartizate Olanda, Franţa, Polonia şi Austria. La prima vedere, Olanda şi Franţa par favorite la primele două locuri din grupă, dar Polonia şi, mai ales, Austria nu sunt echipe de lepădat.

Cine se organizează mai bine şi cine se adaptează mai bine la programul infernal are şanse mai mari să-şi îndeplinească obiectivul minim respectiv calificarea în faza optimilor de finală.

Euro 2024. Polonia - prezentare

Naţionala de fotbal a Poloniei a avut nevoie de play-off şi multe emoţii pentru a se califica la Campionatul European de fotbal. Polonia a părut, în ultimii ani, o echipă care nu reuşeşte să mai pună ceva de valoare lângă supergolgeterul Lewandowski, astfel încât să poată să emită pretenţii la un rezultat mare.

Şi la Euro 2024 Polonia pare să fie victimă sigură. Rămâne de văzut puterea lui Lewandowski de a trage echipa după el, mai ales că această competiţie pare să fie ultimul turneu final la care îl vedem pe actualul atacant al Barcelonei, Lewa urmând să împlinească deja 36 de ani în august.

Euro 2024. Lotul Poloniei pentru Euro 2024

Lotul Poloniei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari - Wojciech Szczęsny (Juventus), Łukasz Skorupski (Bologna), Marcin Bułka (Nice).

Fundaşi - Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszyński (Empoli), Jakub Kiwior (Arsenal), Tymoteusz Puchacz (FC Kaiserslautern), Bartosz Salamon (Lech Poznań), Paweł Dawidowicz (Verona), Sebastian Walukiewicz (Empoli).

Mijlocaşi - Kamil Grosicki (Pogoń Szczecin), Piotr Zieliński (Napoli), Przemysław Frankowski (Lens), Sebastian Szymański (Fenerbahçe), Jakub Moder (Brighton), Damian Szymański (AEK Atena), Nicola Zalewski (Roma), Bartosz Slisz (Atlanta United), Michał Skóraś (FC Bruges), Jakub Piotrowski (Ludogorets Razgrad), Taras Romanczuk (Jagiellonia Białystok), Kacper Urbański (Bologna).

Atacanţi - Robert Lewandowski (Barcelona), Karol Świderski (Verona), Krzysztof Piątek (İstanbul Başakşehir), Adam Buksa (Antalyaspor).

Euro 2024. Performanţele Poloniei la Euro

Polonia s-a calificat pentru a 5-a oară la rând la un turneu final de Campionat European, dar a reuşit o singură dată să treacă de faza grupelor, la Euro 2016, când turneul final a fost găzduit de Franţa. Atunci, Polonia a terminat pe locul 2 o grupă din care au mai făcut parte Germania, Irlanda de Nord şi Ucraina, şi a eliminat Elveţia la lovituri de departajare, înainte de a se opri în sferturi, fiind eliminată, tot la lovituri de departajare, de Portugalia.

La Euro 2020, Polonia a dezamăgit, terminând pe ultimul loc o grupă din care au mai făcut parte Suedia, Spania şi Slovacia. Culmea, singurul punct făcut de polonezi a fost obţinut împotriva marii favorite a grupei, 1-1 cu Spania. Polonia a cedat cu Slovacia, 1-2, şi cu Suedia, 2-3.

Euro 2024. Drumul Poloniei către Euro 2024

Polonia a avut un parcurs anevoios în preliminariile pentru Euro 2024. A terminat pe locul 3 o grupă mai degrabă modestă, din care au făcut parte Albania, Cehia, Moldova şi Insulele Feroe. Polonezii au învins acasă câştigătoarea grupei, Albania, scor 1-0, dar au obţinut doar un punct din dubla cu Cehia, 1-1 şi 1-3, şi au pierdut puncte importante cu Moldova, 1-1 acasă şi 2-3 în deplasare.

Totuşi, Polonia a prins loc de play-off. A surclasat modesta Estonia, pe teren propriu, 5-1, dar a avut nevoie de lovituri de departajare şi de inspiraţia lui Szczesny pentru a câştiga, 5-4 la lovituri de departajare, finala play-off-ului jucată împotriva Ţării Galilor, în deplasare.

Euro 2024. Michal Probierz, antrenorul Poloniei

Michal Probierz (51 de ani) este selecţionerul Poloniei începând din 2023, după ce l-a înlocuit pe portughezul Fernando Santos. Ca fotbalist, Probierz a jucat la mai multe echipe importante din Polonia, precum Ruch Chorzow, Gornik Zabrze, Pogon Szczecin sau Widzew Lodz, dar şi la Uerdingen şi Wattenscheid, în Germania. Ca antrenor, Probierz a mai pregătit echipe precum Widzew Lodz, LKS Lodz, Aris Salonic, Wisla Cracovia sau Lechia Gdansk, dar şi naţionala de tineret a Poloniei.

Ca antrenor, Probierz a câştigat mai multe trofee. A câştigat Cupa Poloniei şi Supercupa Poloniei cu Jagiellonia Bialystok, în 2010, şi Cupa Poloniei şi Supercupa Poloniei cu Cracovia, în 2020. În 2010 a fost desemnat cel mai bun antrenor polonez al anului, iar în 2015 a fost desemnat cel mai bun antrenor din campionatul de fotbal al Poloniei.

Euro 2024. Programul Poloniei în Grupa D

Polonia debutează la Euro 2024 pe 16 iunie, de la ora 16.00, împotriva Olandei, într-un meci care ar urma să aibă loc la Hamburg. Şi putem spune că este avantajată de program, urmând să aibă mai mult timp de recuperare faţă de adversara din etapa a doua, când avem Polonia - Austria pe 21 iunie, de la ora 19.00, la Berlin.

În ultima etapă, pe 25 iunie, Polonia înfruntă naţionala Franţei, într-un meci programat a avea loc pe arena din Dortmund.

Euro 2024. Olanda - prezentare

Naţionala de fotbal a Olandei pare, în ultimii ani, în căutarea strălucirii de altă dată, când olandezii făceau furori avându-i în prim plan pe Rafael Van Der Vaart, Wesley Sneijder, Arjen Robben sau Robin Van Persie.

Euro 2024 pare să fie turneul care să permită Olandei să viseze la un rezultat mare, mai ales că elevii lui Ronald Koeman sunt favoriţi să treacă fără emoţii de faza grupelor.

Euro 2024. Lotul Olandei pentru Euro 2024

Lotul Olandei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari - Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Bart Verbruggen (Brighton).

Fundași - Daley Blind (Girona), Virgil van Dijk (Liverpool), Stefan de Vrij (Inter Milan), Denzel Dumfries (Inter Milan), Nathan Aké (Manchester City), Matthijs de Ligt (Bayern Munchen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur).

Mijlocași - Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq), Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Xavi Simons (RB Leipzig), Ryan Gravenberch (Liverpool), Tijjani Reijnders (AC Milan), Joey Veerman (PSV Eindhoven), Jerdy Schouten (PSV Eindhoven), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen).

Atacanți - Memphis Depay (Atlético Madrid), Steven Bergwijn (Ajax), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Cody Gakpo (Liverpool), Brian Brobbey (Ajax).

Euro 2024. Performanţele Olandei la Euro

În ciuda rezultatelor mai puţin spectaculoase din ultimii ani, Olanda rămâne o specialistă a Campionatului European. A fost campioană europeană în 1988, în Germania, şi a atins faza semifinalelor la ediţiile din 1976, Iugoslavia, 1992, Suedia, 2000, Belgia şi Olanda, şi 2004, Portugalia.

La Euro 2020, Olanda şi-a surclasat adversarele din grupă, 3-2 cu Ucraina, 2-0 cu Austria şi 3-0 cu Macedonia de Nord, dar s-a împiedicat surprinzător în faza optimilor de finală, 0-2 cu Cehia.

Euro 2024. Drumul Olandei către Euro 2024

Olanda s-a calificat la Euro 2024 terminând pe locul 2 o grupă din care au mai făcut parte Franţa, Grecia, Irlanda şi Gibraltar. Olandezii nu au avut emoţii cu Grecia, Irlanda şi Gibraltar, obţinând şase victorii din şase, golaveraj 16-1, dar nu a găsit antidot pentru Franţa, cedând clar ambele meciuri jucate cu această echipă, 1-2 acasă şi 0-4 în deplasare.

Olanda a marcat puţin peste două goluri pe meci în preliminarii. Interesant este că, deşi a marcat în total nu mai puţin de 17 goluri, Olanda s-a remarcat mai degrabă prin numărul mare de marcatori, golgeterii echipei fiind Cody Gakpo, Calvin Stengs şi Wout Weghorst, toţi cu câte trei reuşite.

Euro 2024. Ronald Koeman, antrenorul Olandei

Ronald Koeman (61 de ani) este antrenorul Olandei din ianuarie 2023. Însă, în general, despre Ronald Koeman putem spune, mai degrabă, că este o legendă a fotbalului mondial, nu doar a fotbalului olandez. Koeman a jucat pentru cele trei mari echipe olandeze, Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven şi Feyenoord Rotterdam, dar şi pentru FC Barcelona, adunând 14 goluri marcate în 78 de selecţii bifate la naţionala Olandei. Koeman a antrenat echipe precum Ajax Amsterdam, Benfica Lisabona, PSV Eindhoven, Valencia, Feyenoord Rotterdam, Southampton, Everton sau FC Barcelona, având şi două mandate ca selecţioner al Olandei.

Ronald Koeman are un palmares fabulos. Ca jucător, a fost campion al Olandei, cu Ajax Amsterdam, triplu campion al Olandei şi câştigător al Cupei Campionilor Europeni, cu PSV Eindhoven, de patru ori campion al Spaniei, câştigător al Cupei Campionilor Europeni şi al Supercupei Europei, cu FC Barcelona, şi campion european cu naţionala Olandei. Ca antrenor, Koeman a fost dublu campion al Olandei, cu Ajax Amsterdam, câştigător al Supercupei Portugaliei, cu Benfica Lisabona, campion al Olandei, cu PSV Eindhoven, câştigător al Cupei Spaniei, cu Valencia, câştigător al Supercupei Olandei, cu Alkmaar, câştigător al Cupei Spaniei, cu FC Barcelona, şi finalist UEFA Nations League cu naţionala Olandei.

Euro 2024. Programul Olandei în Grupa D

Olanda îşi începe aventura la Euro 2024 cu un meci împotriva Poloniei. Partida se joacă pe 16 iunie, de la ora 16.00, pe arena din Hamburg.

Apoi, Olanda este avantajată de program având o zi în plus de odihnă înaintea marelui duel cu Franţa din 21 iunie, de la ora 22.00, de pe arena din Leipzig. În ultima etapă, Olanda înfruntă Austria pe 25 iunie, de la ora 19.00, într-un meci programat a avea loc la Berlin.

Euro 2024. Austria - prezentare

Naţionala de fotbal a Austriei încearcă în mod constant, în ultimii ani, să scoată capul în lumea bună a fotbalului mondial mizând pe o serie de individualităţi, dar şi pe proiectul dezvoltat la Red Bull Salzburg.

Chiar şi aşa, nu putem spune că Austria a strălucit la nivel de rezultate, deşi a început să devină o prezenţă constantă la turneele finale de Campionat European.

Euro 2024. Lotul Austriei pentru Euro 2024

Lotul Austriei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari - Heinz Lindner (Union SG), Patrick Pentz (Brøndby), Niklas Hedl (Rapid Viena).

Fundaşi - Stefan Posch (Bologna), Maximilian Wöber (Borussia Mönchengladbach), Philipp Lienhart (SC Freiburg), Kevin Danso (Lens), Philipp Mwene (Mainz 05), Gernot Trauner (Feyenoord), Flavius Daniliuc (Red Bull Salzburg), Leopold Querfeld (Rapid Viena).

Mijlocaşi - Marcel Sabitzer (Borussia Dortmund), Florian Grillitsch (TSG Hoffenheim), Christoph Baumgartner (RB Leipzig), Konrad Laimer (Bayern Munchen), Florian Kainz (FC Köln), Nicolas Seiwald (RB Leipzig), Patrick Wimmer (VfL Wolfsburg), Romano Schmid (Werder Bremen), Marco Grüll (Rapid Viena), Alexander Prass (Sturm Graz), Matthias Seidl (Rapid Viena).

Atacanţi - Marko Arnautović (Inter Milan), Michael Gregoritsch (SC Freiburg), Andreas Weimann (West Bromwich Albion), Maximilian Entrup (TSV Hartberg).

Euro 2024. Performanţele Austriei la Euro

Austria este la a patra prezenţă la un turneu final de Campionat European, după participările de la Euro 2008, Euro 2016 şi Euro 2020. Deşi a găzduit ediţia din 2008, alături de Elveţia, Austria nu a reuşit să treacă de faza grupelor, fiind una dintre codaşele competiţiei.

De altfel, cea mai bună participare a Austriei la Euro s-a înregistrat chiar la ediţia precedentă. La Euro 2020, Austria a terminat pe locul 2 o grupă din care au mai făcut parte Olanda, Ucraina şi Macedonia de Nord. Austria a trecut cu 3-1 de Macedonia de Nord şi cu 1-0 de Ucraina, dar a pierdut, 0-2, cu Olanda. În optimi, Austria a pierdut greu în faţa Italiei, viitoarea campioană europeană, 1-2 după prelungiri.

Euro 2024. Drumul Austriei către Euro 2024

Austria s-a calificat la Euro 2024 după ce a terminat pe locul 2 o grupă din care au mai făcut parte Belgia, Suedia, Azerbaidjan şi Estonia. Austria a avut evoluţii foarte bune în preliminarii, reuşind chiar să ţină pasul cu Belgia, marea favorită a grupei. La final, cele două echipe au fost despărţite de un singur punct în clasament.

Austria a cedat acasă cu Belgia, 2-3, dar a câştigat de o manieră categorică dubla jucată împotriva Suediei, o altă formaţie cu pretenţii. A fost 2-0 în Austria şi 3-1 în Suedia, Baumgartner şi Arnautovic reuşind câte o dublă împotriva nordicilor care urmăresc Euro 2024 la televizor.

Euro 2024. Ralf Rangnick, antrenorul Austriei

Neamţul Ralf Rangnick (66 de ani) este selecţionerul Austriei începând din iunie 2022. Rangnick are un CV impresionant, mai ales ca antrenor. A pregătit echipe precum VFB Stuttgart, Hannover 96, Schalke 04, Hoffenheim, RB Leipzig sau Manchester United.

Totuşi, Rangnick a câştigat doar trei trofee importante ca antrenor, toate cu Schalke 04. A câştigat Cupa Ligii Germaniei în 2005 şi Cupa Germaniei şi Supercupa Germaniei în 2011.

Euro 2024. Programul Austriei în Grupa D

Austria debutează la Euro 2024 împotriva unui adversar cum nu se poate mai dificil. Pe 17 iunie, de la ora 22.00, Austria joacă împotriva Franţei, într-un meci programat a avea loc la Dusseldorf.

Apoi, Austria se mută la Berlin pentru meciurile cu Polonia din 21 iunie, ora 19.00, şi Olanda din 25 iunie, ora 19.00.

Euro 2024. Franţa - prezentare

Ca de fiecare dată, Franţa intră şi în Euro 2024 din postura de echipă cu pretenţii. În mod normal, francezii nu pot aborda o competiţie fără să îşi propună să o câştige sau măcar să ajungă până în fazele superioare.

Presiunea este uriaşă pe Franţa, care trebuie să profite la maxim de individualităţile pe care le are în lot. Antrenorul Didier Deschamps are o misiune grea în a controla un vestiar plin de superstaruri.

Euro 2024. Lotul Franţei pentru Euro 2024

Lotul Franţei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari - Brice Samba (Lens), Mike Maignan (AC Milan), Alphonse Areola (West Ham United).

Fundași - Benjamin Pavard (Inter Milan), Jonathan Clauss (Marseille), Dayot Upamecano (Bayern Munchen), Jules Koundé (Barcelona), William Saliba (Arsenal), Ferland Mendy (Real Madrid), Théo Hernandez (AC Milan), Ibrahima Konaté (Liverpool).

Mijlocași - Eduardo Camavinga (Real Madrid), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Aurélien Tchouaméni (Real Madrid), N'Golo Kanté (Al-Ittihad), Adrien Rabiot (Juventus), Warren Zaïre-Emery (Paris Saint-Germain), Youssouf Fofana (Monaco).

Atacanți - Olivier Giroud (AC Milan), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Ousmane Dembélé (Paris Saint-Germain), Randal Kolo Muani (Paris Saint-Germain), Marcus Thuram (Inter Milan), Kingsley Coman (Bayern Munchen), Bradley Barcola (Paris Saint-Germain).

Euro 2024. Performanţele Franţei la Euro

Ca şi în cazul Olandei, cealaltă mare favorită a grupei, şi în cazul Franţei putem spune că este o specialistă a turneelor finale de Campionat European. Franţa a câştigat Euro 1984, pe teren propriu, şi Euro 2000, când turneul final a fost găzduit de Belgia şi Portugalia. De asemenea, Franţa a atins faza semifinalelor la ediţiile din 1960 şi 1996 şi a fost vicecampioană europeană în 2016.

La Euro 2020, Franţa a pornit ca din puşcă în competiţie, 1-0 cu Germania, dar apoi a părut în pierdere de turaţie, 1-1 cu Ungaria şi 2-2 cu Portugalia. Marea dezamăgire a venit în faza optimilor de finală, când Franţa a pierdut, 7-8, după lovituri de departajare, confruntarea cu Elveţia, deşi avea 3-1 în minutul 80.

Euro 2024. Drumul Franţei către Euro 2024

Franţa a făcut spectacol în preliminariile pentru Euro 2024, câştigând de o manieră categorică o grupă complicată din care au mai făcut parte Olanda, Grecia, Irlanda şi Gibraltar.

Francezii au obţinut şapte victorii şi un egal, încheind grupa cu un golaveraj zdrobitor, 29-3. Totuşi, cea mai mare parte din golaveraj a fost realizată în dubla cu Gibraltar, 14-0 acasă şi 3-0 în deplasare. Superstarul Kylian Mbappe a marcat nouă dintre cele 29 de goluri ale Franţei din preliminarii.

Euro 2024. Didier Deschamps, antrenorul Franţei

Didier Deschamps (55 de ani) este de mai bine de un deceniu selecţionerul Franţei. A preluat echipa în 2012 şi şi-a trecut în cont numeroase trofee fiind campion mondial în 2018, vicecampion mondial în 2022, vicecampion european în 2016 şi câştigător al UEFA Nations League în 2021. Înainte de a prelua naţionala Franţei, Deschamps a jucat la Nantes, Marseille, Bordeaux, Juventus, Chelsea şi Valencia şi a antrenat pe Monaco, Juventus şi Marseille.

Pe lângă trofeele cucerite din postura de selecţioner al Franţei, Deschamps mai are o mulţime de trofee în vitrină. Ca jucător a fost dublu campion al Franţei şi câştigător al UEFA Champions League, cu Marseille, triplu campion al Italiei şi câştigător al UEFA Champions League, Cupei Intercontinentale şi Supercupei Europei, cu Juventus Torino, câştigător al Cupei Angliei, cu Chelsea Londra, finalist al UEFA Champions League, cu Valencia, şi campion mondial şi european cu naţionala Franţei. Ca antrenor, Deschamps a fost finalist al UEFA Champions League şi câştigător al Cupei Ligii Franţei, cu AS Monaco, şi campion al Franţei, triplu câştigător al Cupei Ligii Franţei şi dublu câştigător al Supercupei Franţei, cu Marseille.

Euro 2024. Programul Franţei în Grupa D

Franţa îşi începe aventura la Euro 2024 pe 17 iunie, de la ora 22.00, cu un meci jucat împotriva Austriei, la Dusseldorf.

Urmează marele meci cu Olanda din 21 iunie, de la ora 22.00, la Leipzig, şi duelul din ultima etapă, cu Polonia, de la Dortmund, partidă care se joacă pe 25 iunie, de la ora 19.00.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

euro 2024 grupa d euro 2024 prezentare grupa d euro 2024 calendar meciuri grupa d euro 2024
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024