Ilie Balaci, legenda regretată de lumea fotbalului românesc
Ca jucător a fost "Minunea Blondă" a fotbalului românesc. Lider al generaţiei de aur din Bănie. Ca antrenor a fost supranumit "Prinţul Arabiei". A câştigat titluri şi pe teren, şi pe banca de antrenor.
De Redactia Observator la 21.10.2018, 20:24Ca jucător a fost "Minunea Blondă" a fotbalului românesc. Lider al generaţiei de aur din Bănie. Ca antrenor a fost supranumit "Prinţul Arabiei". A câştigat titluri şi pe teren, şi pe banca de antrenor. În fotbalul anilor '80, a dus, pentru prima oară în istorie, o echipă din România în semifinalele Cupei UEFA iar această imagine este grăitoare. O carieră strălucită urmărită însă de coşmarul oricărui sportiv. După o accidentare gravă, a fost forţat să se retragă de pe teren la doar 28 de ani. Acum, fotbalişti din generaţii întregi sunt în doliu pentru "Îngerul Universităţii".
Ilie Balaci s-a visat fotbalist de când era în şcoala generală. Vorbea despre asta chiar şi în lucrările de control.
Legendarul jucător avea 13 ani când îşi aşternea visurile în scris.
Ilie Balaci: O lucrare pe care noi o dădeam la dirigenţie, pe timpurile alea în care spuneam că vreau să joc, să-i dau mingea printre picioare lui Dobrin, să-l driblez pe Dumitru, pe Dumitrache, pe Dinu.
Un jucător unic pentru fotbalul românesc
Balaci nu a aşteptat mult să-și transforme visul în realitate. La doar 16 ani devenea jucător al Universităţii Craiova. După un an era selecţionat la echipa naţională. Tehnica şi viziunea de joc ale adolescentului uluiau, la acea vreme, spectatorii.
Marius Tucă, jurnalist: Balaci a fost primul care a dovedit că putem avea fotbalişti în România cu profil asemănător acelora din campionatele puternice ale Europei.
Ghidată de Balaci, Universitatea Craiova devenea o forţă a fotbalului european la începutul anilor '80. A fost prima echipă care a jucat o semifinală de cupă europeană după al Doilea Război Mondial. Clubul îşi căpăta renumele de Craiova Maxima, iar Balaci pe cea de "Minunea Blondă". O accidentare l-a forţat, însă, să se retragă la doar 28 de ani.
Dănuț Lupu, fost fotbalist: Am spus de multe ori că Dobrin a fost cel mai mare fotbalist român. Dar nașul meu, dacă nu se accidenta, putea să-l depășească sigur!
Antrenor de succes
Ilie Balaci a rămas în lumea fotbalului și a urmat cariera de antrenor. După Revoluție, a fost ofertat pe bani mulți de echipe din țările arabe.
Ovidiu Ioanițoaia, jurnalist: Nu a fost numai un mare fotbalist, ci a fost şi un foarte mare antrenor. El a câştigat "n" titluri, o adevărată colecţie de titluri în zona Golfului, în Emirate.
Mai precis Cupa Campionilor Africii, de trei ori Cupa ţărilor arabe şi Supercupa Asiei. Însă Balaci nu a fost apreciat doar pentru performanţele sportive.
George Becali, finaţator FCSB: Era un om cu care nu puteai să te cerţi. Nu cred că era certat cu nimeni. Adică nu avea duşmani, pentru că nu se certa cu nimeni.
Îi plăcea în schimb să petreacă cu prietenii şi era îndrăgostit de muzică. Nu mulţi ştiu că şi datorită lui s-a reînfiinţat cenaclul Flacăra.