Lecția de înot: de la joacă la disciplină
Vară, soare, piscină în aer liber. Cu asta asociem de obicei înotul, sportul ideal pe care îl putem practica și iarna. Și e bun deopotrivă pentru copii și adulți. Câteva beneficii: întărirea sistemului imunitar, disciplină şi organizare.
De Redactia Observator la 13.01.2020, 14:51Vară, soare, piscină în aer liber. Cu asta asociem de obicei înotul, sportul ideal pe care îl putem practica și iarna. Și e bun deopotrivă pentru copii și adulți. Câteva beneficii: întărirea sistemului imunitar, disciplină şi organizare. Iar cea mai frumoasă parte a acestui sport este că efortul poate fi perfect ambalat în distracție.
Înotul creşte rezistenţa în faţa răcelilor sau infecţiilor şi stimulează toate grupele musculare fără să pună presiune pe articulaţii. În plus, întăreşte ligamentele, reduce riscurile bolilor cardio-vasculare şi contribuire la menţirea tensiunii arteriale constante.
Şi este recomandat în egală măsură copiilor, dar şi adulţilor cu afecţiuni la nivelul coloanei vertebrale.
Andrei Cozariuc, instructor inot: Dacă vorbim de copiii mici, primul avantaj este capacitatea pulmonară, care se dezvoltă foarte mult, noi îi invatam de la bun început să respire în apă, învaţă să se întindă foarte mult, să îşi facă o mobilitate a corpului.
Pe lângă beneficiile pentru sănătate, înotul îi învaţă pe cei mici să interacţioneze cu cei din jur şi să comunice mai uşor.
Raisa: Mă simt foarte veselă, foarte fericită când înot, mă surprinde, aşa. Îmi place foarte mult, am avut şi concurs la înot şi serbare.
Tiara: Mi se pare interesant că este un sport unde poţi să te şi relaxezi şi să înoţi în acelaşi timp.
Reporter: Ce înseamnă performanţă pentru un copil, dacă vine vorba de înot?
Andrei Cozariuc, instructor inot: Dacă vorbim de un copil de până în 10 ani, performanţa este de fapt o insistenţă mai mare, nu ar trebui să vrem performanţă la vârstele fragede, ci după ce copilul parcurge câţiva ani de înot, devine un elev, un copil de 12-14 ani, când e mic ar trebui să gândim ideea de wellness, el învaţă şi adoptă un nou sport în viaţa lui.
Iar bucuria nu e doar de partea copiilor.
Sandra Chivu, mama Tiarei: Acasa e mai linistita si mai relaxata, chiar ea mi-a cerut sa vina in fiecare zi, dupa scoala, la bazin este mult mai responsabilă, cumva i s-a dezvoltat şi partea de competiţie cu ceilalţi, ceea ce o ajută şi la şcoală. E un sport perfect de iarnă pentru că nu se desfăşoară afară, ci într-un mediu închis şi condiţiile sunt foarte bune. Important pentru mine a fost că face mişcare cu un antrenor care îi explică tehnica corectă, nu deprinde anumite mişcări greşite
Elena Popa, bunica Raisei: În primul rând, avea teamă de apă, ea nu înotase până atunci. Raisa răcea foarte des!! Iar în iarna asta nu a răcit niciodată!
Cristina Antonescu, manager club sportiv: În primă fază cred că nu conştientizează că este ceva serios, cred că tuturor le place o mică bălăceală la noi cursurile încep cu vârsta de şase luni, ei intră cu instructorul, bineînţeles, au diferite jucărioare.
Cu antrenor personal, tarifele pornesc de la 250 de lei şi pot ajunge la 800 de lei, în funcţie de numărul de şedinţe. Fără antrenor, sumele sunt ceva mai mici. Între 150 şi 500 de lei pe lună.
Conform specialiştilor, înotul poate ameliora şi simptomele afecţiunilor precum depresiile şi anxietatea şi este recomandat şi adulţilor, datorită raportului dintre efortul depus şi numărul de calorii arse.
Reporter: Putem spune că înotul este un sport potrivit pentru iarnă?
Andrei Cozariuc, instructor inot: Da, noi considerăm că putem spune asta, ne-au demonstrat cei care încep vara şi continuă iarna, bineinţeles că avem nevoie de o locaţie potrivită, să fie cald atât în apă, cât şi în atmosferă se poate practica în orice lună din an