Reguli simple pentru a evita accidentările în timpul alergatului. Ce trebuie să știm (Video)
Mişcare, mişcare, mişcare. E esenţială când vine vorba de sănătate. Poate fi un sport pe care il practicam sau pur si simplu o ora de alergare prin parc. Şi, foarte important, e să înveţi să alergi corect.
De Redactia Observator la 28.05.2019, 14:21Mişcare, mişcare, mişcare. E esenţială când vine vorba de sănătate. Poate fi un sport pe care il practicam sau pur si simplu o ora de alergare prin parc. Şi, foarte important, e să înveţi să alergi corect. Dacă nu ştim să alergăm, riscăm accidentări, de la leziuni de cartilaj, menisc până la rupturi. Şi e vital să ai încălţămintea adecvată.
Să alergi nu este aşa de simplu pe cât am putea crede. Sunt reguli stricte chiar şi înainte de efort ca să evităm accidentările.
O spun şi medicii, nu numai antrenorii sau profesorii de sport.
Ioan Bogdan Codorean, medic ortoped: Echilibrul muscular si coordonarea sunt foarte importante in alergare. Pentru amatori trebuie sa stie sa alerge corect. Daca ne uitam pe aici prin parc, 90 la suta dintre cei pe care i am vazut ca alearga, alearga gresit si sunt potentiali pacienti ai nostri.
Daniel Stoia, antrenor: Trebuie să incepem cu o incalzire dinamica si toata incalzirea asta trebuie sa cuprinda fiecare articulatie chiar daca alergi si este mai mult implicati in miscare partea superiara, trebuie sa incalzesti inclusiv bratele, umerii. Evident, coloana este cea care ar tb sa fie implicata in miscare. Indoire laterala, flexiextensie, circumductii, genunchii tb rotiti, iar la nivelul coloanei toate miscarile ce implica rasucirea sau rotatia la nivelul bratelor, evident, flexie, extensie, circumductii
Şi după încălzire, totul trebuie sa curgă în etape. Alergare uşoară şi apoi să efortul poate creşte în intensitate. Totuşi:
Ioan Bogdan Codorean, medic ortoped: Cei care alearga mai mult pe suprafetele astea dure sunt predispusi la aparitia unor leziuni care apar in timp. Leziuni de cartilaj, leziuni de menisc care apar prin degenerare intr o perioada mai indelungata pentru ca repetitia asta de a tot calca pe membru pe o suprafata dura, o data, de doua ori, de 1000 de ori, de 2 mii de ori si faci asta in fiecare zi duce la o degenerare a cartilajului, a muschiului, a meniscului.
Dacă încălzire, felul în care alergi este important. La fel şi încălţămintea.
Ioan Bogdan Codorean, medic ortoped: Sa fie facuta special pentru alergare. Orice exces dauneaza,una este sa alergi de 2 ori cate 5 km pe saptamana pe o suprafata dura, una e sa alergi in fiecare zi 10 km. Toate chestiile astea si se aduna si la un moment dat dau aceste probleme pe care le au foarte multi oameni care alearga pe distante lungi. Este imposibil ca cineva care face alergari lungi si repetate, la un moment dat, sa nu isi distruga cartilajul de la genunchi. Toti cei care alearga in parc sunt foarte multi care se ocupa de alergari dupa 35 de ani, atunci isi dau seama ca trebuie sa faca sport.
Daniel Stoia, antrenor: Cu cat calcaiul este mai mare atunci cand alergam, ma refer la calcaiul adidasului, cu atat este mai rau. De ce? pentru ca o sa ne oblige pe noi sa atingem cu calcaiul prima data si dupa aia sa punem pingeaua pe sol. Daca suntem incepatori ar fi foarte important sa luam o incaltaminte cu o talpa putin mai groasa, de spuma, si treptat sa renuntam la ea pentru a ne favoriza o alergare corecta.
Şi ultimul aspect de care trebuie sa tinem cont este, vrem nu vrem, vârsta.
Ioan Bogdan Codorean, medic ortoped: Chiar daca suntem intr o forma buna, tesuturile noastre, discurile intervertebrale, cartilajele, meniscurile se deshidrateaza, se degenereaza cu varsta si atunci impacturile astea repetate duc la o distrugere a cartilajelor. Una este la 20 de ani cand toate tesuturile astea sunt foarte bine hidratate si elastice, una este la 50, la 60 de ani cand ele se deshidrateaza, isi pierd elasticitatea si devin automat mai casante. Accidentarile nu tin numai de suprafata, tin de miscare, de pivotare, de frane.
Asta înseamnă că trebuie să fim odihniţi când facem sport pentru că oboseala ne face să nu ne putem controla, să nu ne coordonăm mişcările si astfel apar accidentarile.