România - Ucraina 3-0. Victorie fabuloasă a României la meciul de debut de la EURO 2024. Stanciu a reuşit golul turneului
Naţionala României a început cu o victorie categorică parcursul la Campionatul European din Germania, scor 3-0 cu Ucraina, la Munchen, în grupa E. Victoria vine la o zii după ce selecţionerul Edward Iordănescu a împlinit 46 de ani. Tricolorii au fost susţinuţi din tribune de zeci de mii de suporteri.
De Redactia Observator la 17.06.2024, 17:58Meciul de la Munchen a început cu Ucraina presând, însă jucătorii lui Rebrov nu au reuşit să trimită nici un şut pe poarta lui Niţu şi tricolorii au profitat. Man i-a pasat lui Stanciu, în marginea careului, iar acesta şutat din prima propulsând balonul la vinclul porţii lui Lunin şi înscriind un gol fabulos, 1-0 pentru România în minutul 29. Man a trimis pe lângă poartă în minutul 38, pentru ca un minut mai târziu Stanciu să încerce poarta din corner şi să lovească bara.
A doua repriză, excelentă
Tricolorii au intrat cu avantaj minim la pauză, dar startul reprizei secunde a adus minute excelente pentru elevii lui Edi Iordănescu. Răzvan Marin a majorat diferenţa pentru echipa noastră, în minutul 53, cu un şut de la 22 de metri care a trecut pe sub Lunin, iar minutul 57 a adus golul unui nesperat 3-0 pentru România: Man a driblat în careu, a trimis în faţa porţii şi Drăguş a înscris.
Ucrainenii au schimbat masiv, au încercat să pună presiune pe poarta lui Niţă, dar nu au reuşit să înscrie, deşi au avut o bară, prin Yaremchuk, în minutul 90+2, iar România a obţinut o victorie uriaşă în grupa E, făcând un pas mare către optimile de finală şi mulţumindu-şi extraordinarii suporteri, care au dominat, la rândul lor, duelul din tribune.
România - Ucraina 3-0
Min. 90+4 Final de meci! România reuşeşte un meci excepţional şi câştigă la prima sa partidă la EURO 2024.
Min. 90+3 Yaremchuk reia din întoarcere, lobul trece peste Niţă şi cade pe transversală.
Min. 84 Şutul lui Mudryk pe colţul scurt trece puţin peste.
Min. 78 Niţă prinde de lângă bară o minge trimisă înşelător din lovitură liberă.
Min. 75 Şut puternic al lui Sudakov. Niţă prinde în doi timpi. Prima intervenţie a portarului nostru vine cu 15 minute de finalul partidei.
Min. 57 GOOOOL România! Man trimite în faţa porţii, iar Drăguş trimite mingea în poarta goală!
Min. 57 Raţiu trage violent pe colţul scurt, dar Lunin scoate prima sa minge în acest meci.
Min. 53 GOOOOL România! Răzvan Marin prinde un şut perfect la colţul lung şi finalizează un contraatac devastator.
Min. 46 Şutul lui Coman pe colţul lung trece pe lângă. Prima acţiune ofensivă a reprizei aparţine României.
Min. 46 A început repriza a doua!
Min. 45 Final de primă repriză!
Min. 40 Nicolae Stanciu execută cornerul rezultat, direct pe poartă, mingea izbeşte transversala.
Min. 39 Man trage pe colţul lung, mingea trece la o palmă de bară. Balonul a fost deviat de unul dintre fundaşii ucraineni.
Min. 36 Mudryk pătrunde pe partea stângă, centrează în faţa porţii, iar Drăguşin respinge in-extremis. A fost aproape de autogol.
Min. 29 GOOOOL România! Stanciu prinde un şut fabulos din 16 metri, direct in vinclu. Cel mai frumos gol de la EURO 2024 de până acum!
Min. 22 Dovbyk reia din întoarcere, din marginea careului de 16 metri, dar mingea trece mult peste poarta noastră.
Min. 9 Drăguş reuşeşte o trecere spectaculoasă în banda dreaptă, mingea ajunge la Coman, dar şutul său din 25m-central, direct în braţele lui Lunin.
Min. 3 Niţă iese la timp din poartă şi prinde în faţa lui Dovbyk.
Min. 1 A început meciul! Ucraina are mingea de start.
România - Ucraina. Echipele de start:
- ROMÂNIA (4-3-3): Fl. Niță - Rațiu, Burcă, Drăgușin, Bancu - R. Marin, M. Marin, Stanciu - Man, Drăguș, Coman
- Rezerve: Moldovan, Târnovanu, Mogoș. Racovițan, Rus, Nedelcearu, Sorescu, Cicâldău, Șut, Olaru, I. Hagi, Mihăilă, Pușcaș, Alibec, Bîrligea
- UCRAINA (4-2-3-1): Lunin - Konoplya, Zabarniy, Matvycenko, Zinchenko - Stepanenko, Brazhko- Tsygankov, Sudakov, Mudryk - Dovbyk
- Rezerve: Buschchan, Trubin, Svatok, Tymchyk, Bondar, Talovierov, Zubkov, Shaparenko, Malinovskyi, Sydorchuk, Yaremchuk, Vanat, Yarmolenko
România - Ucraina. Atmosferă de meci mare
Suporterii români sunt mai mult decât pregătiţi înainte de debutul naţionalei lui Edi Iordănescu la EURO 2024. Fanii prezenţi la Munchen au început să cânte "Deşteaptă-te, române!" la intrarea pe stadion.
La opt ani fără două zile de la ultimul meci jucat la un turneu final, 0-1 cu Albania pe 19 iunie 2016, la Lyon, la Euro 2016, România simte din nou mirosul provenit de la masa bogaţilor, urmând să-şi marcheze revenirea în elită cu un meci de foc jucat împotriva Ucrainei.
România s-a calificat fără înfrângere la Euro 2024, dintr-o grupă complicată, cu Elveţia, Israel, Kosovo, Belarus şi Andorra, dar evoluţiile mai mult decât modeste din ultimele meciuri de verificare, 0-0 cu Bulgaria şi 0-0 cu Liechtenstein, ne-au pus pe gânduri.
Iar dacă de formaţiile mai slab cotate nu am reuşit să trecem, ne gândim cu îngrijorare ce ne aşteaptă la Euro 2024, unde în faţa noastră ar urma să stea jucători cu mult mai bine cotaţi, indiferent că vorbim de Ucraina, Belgia şi chiar Slovacia.
România întâlneşte Ucraina în primul său meci din grupele Euro 2024
În primul meci de la Euro 2024, România dă piept cu Ucraina, o formaţie puternică, ce beneficiază de aportul unor jucători proveniţi de la echipe importante ale Europei. Ne gândim în special la Oleksandr Zinchenko, fundaşul de 38 de milioane de euro al lui Arsenal Londra, Artem Dovbyk, golgeterul campionatului Spaniei, sau Mykhaylo Mudryk, vedeta lui Chelsea Londra.
Totuşi, afectaţi şi de războiul din ţara lor, ucrainenii nu au strălucit în preliminarii, semn că nu ar fi atât de invincibili pe cât îi credem noi. Ucraina a terminat pe locul 3 Grupa C, e drept, după Anglia şi Italia, finalistele de la Euro 2020, şi a avut nevoie de meciuri de baraj pentru a prinde biletele pentru turneul final. Trebuie precizat că, printre altele, Ucraina a trecut greu acasă de Malta, 1-0, gol din penalty, în minutul 72, în poate cel mai slab meci al lor din ultimii ani.
Meciul se joacă pe stadionul Fuzball Arena din oraşul Munchen, de la ora 16.00
Meciul dintre România şi Ucraina, de la Euro 2024, se joacă luni, de la ora 16.00, pe Fuzball Arena din Munchen. Este vorba, evident, de celebrul Allianz Arena, al celor de la Bayern Munchen, dar stadionul a fost redenumit, special pentru Euro 2024, Fuzball Arena, din motive strict economice.
Fuzball Arena are peste 70.000 de locuri şi, cel mai probabil, o să fie arhiplin la startul partidei, numeroşi români şi ucraineni de prin întreaga Europă manifestându-şi dorinţa de a fi alături de idolii lor.
România are cel mai puţin valoros lot de la Campionatul European
Naţionala de fotbal a României are lotul cel mai puţin valoros de la Euro 2024, dacă e să ne luăm după valoarea lotului şi valoarea individuală a jucătorilor. Mai mult, România este singura echipă care mizează pe un lot evaluat la mai puţin de 100 de milioane de euro.
Conform celebrului site de specialitate transfermarkt.com, lotului României de la Euro 2024 este evaluat la 92,13 milioane de euro, în timp ce Ucraina are un lot de circa patru ori mai scump, lotul Ucrainei fiind evaluat la 379 de milioane de euro. Ucraina este pe locul 10 în topul cotelor, având un lot mai bine cotat decât Croaţia, Serbia, Austria sau Polonia.
Mai mult, lotul Ucrainei este şi mai tânăr decât cel al României. Media de vârstă a ucrainenilor este de 26,3 ani, în timp ce media de vârstă a jucătorilor români este de 27 de ani.
Ucraina şi avantajul dublurilor de valoare pe post
Naţionala de fotbal a Ucrainei a fost lovită înainte de Euro 2024 de o grea încercare. Vitaliy Mykolenko, fundaşul stânga de la Everton, a suferit o accidentare şi ar urma să lipsească de la meciul cu România.
Totuşi, această situaţie ne arată cât de important este să ai dubluri de valoare pe fiecare post. Spunem asta pentru că, foarte probabil, în banda stângă a apărării ucrainene ar urma să apară, în locul lui Mikolenko, Oleksandr Zinchenko, starul lui Arsenal Londra.
Zinchenko a fost doar rezervă în ultimele două meciuri amicale jucate de Ucraina, dar asta nu ar trebui să ne liniştească pentru că fundaşul a avut un sezon impecabil în care a adunat 35 de meciuri jucate pentru Arsenal Londra.
Următorul meci al României este cu Belgia
Indiferent de rezultatul meciului cu Ucraina, naţionala României nu are foarte mult timp la dispoziţie pentru a se bucura, în cazul unui rezultat pozitiv, sau pentru a plânge, în cazul unui rezultat negativ.
Asta pentru că după Ucraina, România dă piept cu Belgia într-un meci programat a avea loc sâmbătă, 22 iunie, de la 22.00, ora României, la Koln. Iar cum Belgia este favorita grupei, pentru "tricolorii" antrenaţi de Edi Iordănescu urmează o perioadă extrem de complicată.