Antena LIVE
Video

Super Liga, competiţia rivală pentru Champions League, undă verde din partea CJUE. UEFA şi FIFA ameninţă cu sancţiuni

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a estimat joi că normele FIFA şi UEFA privind autorizarea prealabilă a competiţiilor de fotbal la nivel de club, precum Super Liga, încalcă Dreptul Uniunii, informează EFE, citată de Agerpres.

De la 21.12.2023, 18:01

Cel mai înalt organism administrativ al UE a subliniat că UEFA şi FIFA au abuzat de "poziţia lor dominantă" în acţiunea lor împotriva creării controversatei Supe Ligi de fotbal. Decizia Marii Camere, care răspunde întrebărilor preliminare puse de Tribunalul Comercial nr. 17 Madrid şi nu poate fi atacată cu recurs, contrazice opinia procurorului general desemnat în cauză, care la publicarea concluziilor sale neobligatorii, în urmă cu un an, a susţinut că UEFA şi FIFA au acţionat în conformitate cu legea.

"Regulile Federaţiei internaţionale de fotbal asociaţie (FIFA) şi ale Uniunii asociaţiilor europene de fotbal (UEFA), care fac ca orice proiect pentru pentru o nouă competiţie de fotbal la nivel de club, cum ar fi Super Liga, să fie supus autorizării lor prealabile şi care interzic cluburilor şi jucătorilor să participe la ea, sub ameninţarea sancţiunilor, sunt ilegale", se arată în hotărâre.

Cu toate acestea, instanţa din Luxemburg adaugă că "o competiţie precum cea a proiectului Super Ligii nu ar trebui neapărat autorizată". "După ce i s-au adresat întrebări cu caracter general despre regulile FIFA şi ale UEFA, Curtea de Justiţie nu se pronunţă, în hotărârea sa, cu privire la acest proiect specific", precizează Curtea. În aprilie 2021, douăsprezece cluburi majore din fotbalul european au lansat proiectul Super Ligii, o competiţie privată, cu un potenţial comercial enorm, printr-o ofensivă lansată la miezul nopţii, chiar înainte de o vestă reformă a Ligii Campionilor, aflată în concurenţă directă.

Atacate prin surprindere, UEFA şi FIFA au ameninţat imediat cu sancţiuni, iar comunicarea dezastruoasă a "rebelilor" şi opoziţia puternică venită din partea suporterilor, în special a celor din Anglia, au determinat mai multe ţări să ia în considerare măsuri legislative, forţând nouă dintre cluburile rebele să arunce prosopul şi să se retragă din proiectul Super Ligii în mai puţin de 48 de ore. Doi ani mai târziu, doar Real Madrid şi FC Barcelona nu au dezarmat, în timp ce Juventus Torino - care şi-a pierdut fostul conducător, Andrea Agnelli, la sfârşitul anului 2022 din cauza unor proceduri judiciare în Italia pentru nereguli în gestionarea clubului - s-a retras din proiect în iulie.

Pe acelaşi subiect

Rezultatul procedurii Curţii de Justiţie a UE este aşadar crucial, mai ales că promotorii Super League au lansat în octombrie 2022 o structura numită A22 Sports Management, care şi-a propus să conteste "monopolul" UEFA, în interesul ''suporterilor, al cluburilor şi al fotbalului", conform acesteia.

Asociaţia europeană a suporterilor (FSE) va continua lupta împotriva proiectului Super Ligii

Asociaţia europeană a suporterilor (FSE) a dat asigurări că "se opune ferm împotriva unei super ligi separatiste" şi va continua "să lupte împotriva" acesteia, după ce a descris-o drept "un proiect prost conceput care pune în pericol viitorul fotbalului european", transmite EFE, citată de Agerpres.

"FSE şi fanii din întreaga Europă au rămas ferm împotriva unei super ligi separatiste de nenumărate ori şi au cerut în mod repetat o mai mare protecţie a jocului nostru", se arată într-un comunicat al FSE, care şi-a menţinut "angajamentul de a continua să lucreze împreună cu UEFA, cluburi, ligi, asociaţii naţionale, jucători, instituţii UE şi guverne naţionale, în solidaritate cu restul comunităţii fotbalului".

Asociaţia a subliniat că cluburile, competiţiile şi comunităţile de fani "au nevoie de protecţie" şi că "orice s-ar întâmpla, super liga rămâne un proiect prost conceput care pune în pericol viitorul fotbalului european". "FSE, membrii şi fanii noştri din întreaga Europă vor continua să lupte împotriva ei", a insistat FSE după decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a considerat că autorizarea prealabilă a UEFA şi FIFA pentru o competiţie intercluburi, ca Super Liga, este contrară reglementărilor europene şi a apreciat că "o competiţie precum cea din proiectul Super League nu trebuie neapărat autorizată", dar nu se pronunţă, în hotărârea sa, cu privire la acest proiect specific.

Super Liga propune un format deschis, cu 64 de echipe şi trei eşaloane

A22, compania care promovează Super Liga europeană de fotbal, a prezentat joi, după decizia Tribunalului de Justiţie al Uniunii Europene, un nou format al competiţiei, cu promovare şi retrogradare, cu 64 de cluburi repartizate în trei eşaloane, transmite EFE. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât, joi, că proiectul unei noi competiţii europene intercluburi, Super Liga, nu are nevoie de autorizarea prealabilă din partea UEFA şi consideră ilegală interdicţia impusă cluburilor şi jucătorilor să participe la ea, sub ameninţarea sancţiunilor.

Bernd Reichart, consilier delegat al A22, a prezentat noul proiect al Super Ligii, rezultat după un dialog extins în ultimele 18 luni cu mai multe persoane din lumea fotbalului. Competiţia va fi deschisă, se va baza pe meritul sportiv şi nu va avea membri favorizaţi sau permanenţi, iar cluburile participante nu vor trebui să renunţe la competiţia naţională. La varianta masculină a Super Ligii, vor participa 64 de cluburi împărţite în trei eşaloane: ''Star'' şi ''Gold'', cu câte 16 echipe, iar restul de 32 vor evolua în ''Blue''. În fiecare divizie se va stabili campioana şi vor exista retrogradări şi promovări.

În primele două divizii, echipele sunt repartizate în două grupe de câte opt şi vor disputa câte 14 meciuri tur-retur, după care se trece la faza eliminatorie, începând cu sferturi de finală, în care se califică primele patru din fiecare grupă. Prin acest sistem eliminatoriu, similar cu actualele competiţii europene, se vor decide campioanele fiecărei divizii. Vor exista retrogradări şi promovări între cele trei divizii, iar din divizia albastră (Blue) cele mai slab clasate vor fi înlocuite de alte echipe pe baza meritului sportiv din campionatele lor. Meciurile vor avea loc între lunile septembrie şi aprilie.

În competiţia feminină vor putea participa 32 de echipe, repartizate în două divizii, ''Star'' şi ''Gold'', din care vor retrograda şi promova câte două cluburi la final de sezon. Din eşalonul ''Gold'' vor retrograda patru echipe, ale căror locuri vor fi luate de alte echipe, în funcţie de meritele sportive din campionatul intern. ''Mai este un drum lung de parcurs. Această propunere a fost făcută cu contribuţii din partea cluburilor de toate categoriile şi cu toţii împărtăşim aceeaşi viziune despre provocările sportului. Sunt prea multe jocuri fără importanţă şi pierdem fani. Abia primăvara este un vârf de audienţă. Fanii mai tineri au multe opţiuni de divertisment şi întorc spatele fotbalului. Avem nevoie de idei bune'', spus Bernd Reichart. Super Liga plănuieşte să transmită meciurile gratuit printr-o platformă de evenimente live.

Ți-a plăcut acest articol?

super liga uefa champions league uefa fifa fotbal
Întrebarea zilei
Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Castelul din România pentru care vin zeci de mii de turiști străini. I s-a dus...
Fanatik.ro
Publicat 09.05.2024
Orașul din România care i-a uimit pe toți străinii. Aici se află cea mai...
Fanatik.ro
Publicat 09.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil!
Gandul
Publicat 08.05.2024
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona...
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.05.2024
El e Bogdan, tânărul veterinar care a fost găsit mort în propria mașină, pe...
spynews.ro
Publicat 09.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Regula care se va aplica în toate hotelurile. Schimbarea va afecta unitățile de...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat...
Useit
Publicat 09.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la...
libertatea.ro
Publicat 09.05.2024
A$AP Rocky a fost fotografiat ținându-și fiul în brațe. Rapperul și...
ZU
Publicat 09.05.2024
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Hello taste
Publicat 09.05.2024
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Deparinti
Publicat 09.05.2024
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat:...
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Alina Boz și Umut Evirgen rup tăcerea după ce s-a spus că divorțează după...
Happy
Publicat 09.05.2024
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Medicool
Publicat 09.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024