Tinerii care vor să facă înot de performanţă, abandonaţi din cauza birocraţiei, în Iaşi. Bazinul olimpic aşteaptă de 30 de ani să fie construit
Bazinul olimpic de la Iaşi aşteaptă de 30 de ani să fie construit. Proiectul există, însă problemele birocratice au făcut ca realizarea lui să bată pasul pe loc chiar dacă este deja ridicat în proporţie de 40%. În tot acest timp, tinerii care vor să facă performanță în acest sport au două soluţii: fie fac naveta, fie merg la bazinele private.
De Clara Mihociu la 21.08.2021, 16:22Bucăţi de carton, doze, plastic, peturi, un munte de gunoaie, practic și multe deşeuri din construcții. Asta găsim, aici unde ar fi trebuit să fie acum bazinul de înot cu o lungime de 50 de metri și opt culoare, asa cum presupunea proiectul. Este imaginea unui vis spulberat pentru tinerii din Iași care vor să facă înot de performanţă. În realitate, singurul lucru la care mai este util acest spaţiu este faptul că cei care locuiesc în zonă îl folosesc pe post de locuri de parcare.
Bazinul olimpic trebuia să fie gata înainte de anul 2000
Deși trebuia să fie gata înainte de anul 2000, proiectul a fost abandonat când lucrările erau făcute în proporție de 40%.
Sorin Iacoban, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iași: Acest bazin a fost început de Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iași în 1990. A fost oprit în 2010 din lipsă de fonduri şi din caza faptului că acolo au intervenit ceva probleme legate de proprietatea particulară a unei persoane chiar pe suprafaţa bazinului.
Aşa că tinerii care vor să facă performanţă la înot trebuie să găsească soluţii. Până nu de mult, făceau naveta 80 de kilometri pe zi până la Roman pentru a se antrena. Acum o fac și la Iași, dar în bazine private. Şi, chiar dacă vorbim despre condiții bune, astfel de bazine nu permit antrenarea unui număr mare de copii, iar costurile sunt și ele destul de ridicate.
Ioana are 10 ani și vine aproape zilnic la bazin. A reușit să câștige zeci de premii la competițiile din țară. Totuşi, dorința ei cea mai mare este să se poată antrena într-un un bazin olimpic.
Ioana Dragoș Pânzaru, campioană înot: Am 24 de medalii şi 3 cupe. Lucrez de cinci ani înot şi vreau să am piscină pentru Olimpiadă. E dorința mea că îmi place să înot mult foarte mult și vreau să am multe medalii
Reporter: E mai greu să te antrenezi într-un bazin mai mic?
Ioana Dragoș Pânzaru, campioană înot: Da, e un pic mai greu.
Până la împlinirea acestui vis însă va mai dura. Abia astăzi, după 7 ani de încercări eșuate, decizia de preluare a bazinului în administrarea primăriei din Iași a fost finalizată și votată în consiliul local.