Ce se întâmplă cu inima unui om în spațiu. Studiul care schimbă regulile pentru astronauţi
Cercetătorii au descoperit că microgravitația deteriorează țesuturile cardiace, ceea ce ar putea duce la noi reguli legate de sănătatea cardiovasculară a astronauților.
De Redactia Observator la 27.09.2024, 17:31Un nou studiu întreprins de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, cu sprijinul NASA, arată că microgravitația afectează sever țesuturile cardiace, scrie Science Alert, care citează Universe Today. În cadrul unui experiment, 48 de mostre de țesut cardiac bioinginerat uman au fost trimise pe Stația Spațială Internațională (ISS) timp de 30 de zile, unde au suferit modificări care au dus la slăbirea capacității de contracție și la apariția aritmiilor.
Cum a decurs experimentul
Descoperirea arată că este nevoie de măsuri în plus pentru protejarea sănătății cardiovasculare a astronauților în timpul misiunilor lungi. Experimentul, coordonat de Deok-Ho Kim de la Universitatea Johns Hopkins, a folosit o platformă „heart-on-a-chip”, realizată din celule stem umane transformate în cardiomiocite (celule musculare cardiace).
Rezultatele au arătat că țesuturile cardiace expuse la microgravitație își pierd din forță și își modifică ritmul normal, iar proteinele care permit contracția (sarcomerele) devin mai scurte și mai dezorganizate. În plus, mitocondriile, responsabile pentru producerea energiei, își schimbă forma și funcția. Pe lângă deteriorările structurale, analiza genetică a arătat o creștere a genei asociate cu inflamația și stresul oxidativ, un fenomen similar cu îmbătrânirea inimii.