Cea mai mare gaură neagră din Calea Lactee a fost descoperită în apropiere de Pământ. Gaia BH3 este de 33 de ori mai mare decât Soarele
O gaură neagră, de 33 de ori mai mare decât soarele, a fost descoperită în apropiere de Pământ. Cercetătorii au făscut descoperirea în mod întâmplător şi spun că această gaură neagră este cea mai mare din Calea Lactee.
De Redactia Observator la 16.04.2024, 11:44Gaia BH3 este de 33 de ori mai mare decât Soarele în ceea ce privește masa și a fost observată cu ajutorul unei stele care se află pe orbita sa, potrivit Sky News.
Gaura neagră se află la 2.000 de ani lumină distanță de Pământ, iar descoperirea a fost făcută de misiunea Gaia a Observatorului European de Sud. Până în prezent, cele mai mari găuri negre descoperite au fost de aproximativ 10 ori mai mari decât soarele.
O gaură neagră se formează atunci când o stea se prăbușește. Potrivit NASA, până în prezent oamenii au descoperit aproximativ 50 de găuri negre în Calea Lactee.
A doua cea mai apropiată gaură neagră de Pământ
- Ce impact au stelele aflate la sfârșitul vieții asupra sistemelor planetare. Ce se va întâmpla cu sistemul...
- Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului. Din cauza încălzirii globale, timpul va trece mai...
- Pâmântul, sub ameninţarea unei furtuni geomagnetice. Transmisiunile radio de înaltă frecvenţă şi reţelele...
„Nimeni nu se aștepta să găsească o gaură neagră de mare masă care pândește în apropiere, nedetectată până acum. Acesta este genul de descoperire pe care o faci o dată în viața de cercetător”, a declarat Pasquale Panuzzo, astronom de la Centrul Național de Cercetare Științifică de la Observatoire de Paris.
Gaia BH3 este a doua cea mai apropiată gaură neagră de Pământ, așezată în constelația Aquila, care înseamnă „vulturul” în latină. De pe Pământ, se crede că constelația are forma unui vultur.
În ianuarie, cercetătorii au descoperit cea mai veche gaură neagră, având o vechime estimată de peste 13 miliarde de ani. A fost observată cu ajutorul telescopului spațial James Webb și se află la 13,4 miliarde de ani lumină distanță.