Antena LIVE

Curs valutar

Video

China a lansat o navă spaţială fără echipaj, pentru a explora "partea ascunsă" a Lunii. Misiunea istorică va dura aproape două luni

China a lansat vineri o navă spaţială fără echipaj într-o misiune de aproape două luni pentru a prelua mostre de rocă şi sol de pe partea ascunsă a Lunii, emisfera care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ, fiind prima ţară care face o astfel de încercare ambiţioasă, relatează Reuters.

De la 03.05.2024, 17:16
China a lansat o misiune istorică pentru a prelua mostre de pe partea ascunsă a Lunii Profimedia

Long March-5, cea mai mare rachetă chineză, a decolat la ora 17:27, ora Beijingului (12:27, ora României), de la Centrul de lansare spaţială Wenchang de pe insula sudică Hainan, purtând cu ea sonda Chang'e-6, care cântăreşte peste 8 tone. Chang'e-6 are misiunea de a aseleniza în bazinul Polului Sud-Aitken de pe partea ascunsă a Lunii, care nu este niciodată cu faţa spre Pământ, după care va prelua şi va aduce mostre.

Lansarea marchează o altă etapă importantă în programul de explorare lunară şi spaţială al Chinei. "Este un pic un mister pentru noi cum a reuşit China să dezvolte un program atât de ambiţios şi de reuşit într-un timp atât de scurt", a declarat Pierre-Yves Meslin, un cercetător francez care lucrează la unul dintre obiectivele ştiinţifice ale misiunii Chang'e-6.

În 2018, Chang'e-4 a oferit Chinei prima sa aselenizare fără echipaj uman, tot pe partea îndepărtată a Lunii. În 2020, Chang'e-5 a marcat prima dată în ultimii 44 de ani când oamenii au recuperat mostre lunare, iar Chang'e-6 ar putea face din China prima ţară care aduce mostre de pe partea "ascunsă" a Lunii.

Pe acelaşi subiect

SUA nu vor trimite nimic pe Lună prin intermediul Chinei

La lansare au participat oameni de ştiinţă, diplomaţi şi oficiali ai agenţiilor spaţiale din Franţa, Italia, Pakistan şi Agenţia Spaţială Europeană, toate având la bordul lui Chang'e-6 încărcături utile pentru studierea Lunii. Însă nicio organizaţie americană nu a depus cerere pentru a obţine un loc de sarcină utilă, potrivit lui Ge Ping, director adjunct al programului de explorare lunară şi spaţială al Administraţiei Naţionale Spaţiale Chineze (CNSA).

Legislaţia americană interzice Chinei orice colaborare cu agenţia spaţială americană, NASA, relatează news.ro. "Partea îndepărtată a Lunii are un caracter mistic poate pentru că, la propriu, nu o putem vedea, nu am văzut-o niciodată în afară de sondele robotice sau de numărul foarte mic de oameni care au fost pe partea cealaltă", a declarat Neil Melville-Kenney, ofiţer tehnic la ESA care lucrează cu cercetătorii chinezi la una dintre încărcăturile utile Chang'e-6.

După ce sonda se va separa de rachetă, va avea nevoie de patru până la cinci zile pentru a ajunge pe orbita Lunii. Câteva săptămâni mai târziu, la începutul lunii iunie, este aşteptată înapoi pe Pământ. Odată ajunsă pe Lună, sonda va petrece două zile pentru a preleva 2 kilograme de mostre înainte de a se întoarce pe Pământ, unde se aşteaptă să aterizeze în Mongolia interioară.

Fereastra în care sonda poate colecta eşantioane de pe partea îndepărtată a Lunii este de 14 ore, faţă de 21 de ore în cazul părţii apropiate de Pământ. Probele aduse de Chang'e-5 au permis oamenilor de ştiinţă chinezi să descopere noi detalii despre Lună, inclusiv o datare mai precisă a intervalului de timp în care a avut loc activitatea vulcanică pe Lună, precum şi un nou mineral.

Ge Ping a declarat că valoarea ştiinţifică a misiunii Chang'e-6 constă în vârsta geologică a bazinului Polul Sud-Aitken, pe care echipa sa a estimat-o la aproximativ 4 miliarde de ani, mult mai veche decât mostrele aduse anterior de Uniunea Sovietică şi Statele Unite, care aveau o vechime de aproximativ 3 miliarde de ani, precum şi decât mostrele de 2 miliarde de ani de la Chang'e-5.

Pe lângă descoperirea de noi informaţii despre corpul ceresc cel mai apropiat de Pământ, Chang'e-6 face parte dintr-un proiect pe termen lung de construire a unei staţii permanente de cercetare pe Lună: Staţia Internaţională de Cercetare Lunară (ILRS), condusă de China şi Rusia. Construcţia unei astfel de staţii ar oferi un avanpost pentru ca China şi partenerii săi să continue explorarea spaţiului cosmic.

"Ştim că Luna ar putea avea resurse ce ar putea deveni utile în viitor, aşa că Agenţia Spaţială Europeană, NASA, agenţia chineză şi alţii din întreaga lume merg pe Lună", a declarat James Carpenter, şeful biroului ESA care se ocupă de satelitul natural al Pământului. "O parte a raţiunii este de a înţelege aceste resurse", a explicat Carpenter.

Wu Weiren, proiectantul şef al programului chinez de explorare lunară, vorbind la Conferinţa spaţială chineză 2024 de luna trecută, a declarat că un "model de bază" al ILRS va fi construit până în 2035.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

china luna spatiu
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Zodiile care își vor schimba viața radical în următoarele zile. Se anunță...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum va fi VREMEA în weekend și ce prognoză este pentru București. Meteorologii...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Satan II are nevoie de doar 3 minute și 20 de secunde pentru a lovi...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024