Coreea de Sud, cea de-a șaptea țară care lansează o sondă către Lună. Ce planuri au coreenii pentru explorarea spațială
Prima sondă selenară a Coreei de Sud, Danuri, a fost lansată joi seara de la Cape Canaveral din Florida pentru o misiune de un an, "o etapă foarte importantă" pentru ambiţiile spaţiale ale Seulului, care are în plan aselenizarea unei nave spaţiale sud-coreene în 2030, notează Agerpres.
De Redactia Observator la 05.08.2022, 12:51Sonda Danuri - denumire derivată din "Dal", care înseamnă Lună şi "Nuri", care înseamnă a profita - a decolat vineri la ora 00:08 GMT la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, a anunţat ministerul Ştiinţei din Coreea de Sud. Danuri urmează să ajungă pe orbita Lunii în decembrie.
SpaceX, grupul miliardarului Elon Musk, a confirmat succesul lansării sondei Danuri, al cărei nume oficial este KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter).
"Danuri este doar începutul. Dacă suntem şi mai hotărâţi şi angajaţi în dezvoltarea tehnologiilor pentru călătoriile în spaţiu, vom fi în măsură să ajungem la Marte, asteroizi etc. în viitorul apropiat", a declarat Lee Sang-ryool, preşedintele Institutului de Cercetare Aerospaţială din Coreea (KARI), într-o înregistrare video difuzată înainte de lansare. El a salutat "o etapă foarte importantă din istoria explorării spaţiale coreene".
Ce misiune are sonda Danuri?
- Imagine uluitoare publicată de NASA. Galaxia Cartwheel, observată la 500 de milioane de ani lumină cu telescopul...
- Rușii dau înapoi. Nu se mai retrag în 2023 de pe Stația Spațială Internațională, ci când va fi gata propria...
- Imagini care îţi taie respiraţia. Cum arată planeta Jupiter prin lentilele telescopului spațial James Webb
În timpul misiunii sale, Danuri va utiliza şase instrumente diferite, inclusiv o cameră ultra-sensibilă furnizată de Agenţia Spaţială Americană (NASA), care va fi folosită în special pentru studierea suprafeţei solului în vederea identificării locurilor de aselenizare pentru misiuni viitoare.
Danuri urmează, de asemenea, să testeze, în premieră mondială conform guvernului sud-coreean, un nou sistem de comunicaţii spaţiale în reţea rezistentă la perturbaţii.Sonda va încerca, totodată, să creeze un mediu de internet wireless destinat conectarea sateliţilor sau a vehiculelor de explorare. Această conexiune wireless în spaţiu va fi testată prin transmiterea în streaming a melodiei "Dynamite" a grupului K-pop BTS.
Un alt instrument, ShadowCam, va înregistra imagini cu regiuni ale Lunii care se află în permanenţă în umbră. Oamenii de ştiinţă speră să găsească astfel surse ascunse de apă şi de gheaţă în aceste regiuni întunecate şi reci situate în apropierea polilor.
"Dacă această misiune va reuşi, Coreea de Sud va deveni a şaptea ţară din lume care lansează o sondă fără echipaj uman către Lună", a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul KARI.
"Acesta este un moment esenţial pentru programul de dezvoltare spaţială al Coreei de Sud şi sperăm să contribuim în continuare la înţelegerea globală a Lunii cu ceea ce va descoperi Danuri", a adăugat el.
Potrivit oamenilor de ştiinţă sud-coreeni, sonda Danuri - a cărei construcţie a durat şapte ani - va deschide calea către obiective mai ambiţioase. Coreea de Sud intenţionează să aselenizeze o navă spaţială până în 2030.
Coreea de Sud este a 12-a cea mai mare economie a lumii şi una dintre cele mai avansate ţări din punct de vedere tehnologic, însă până în prezent a rămas în urmă în ceea ce priveşte cucerirea spaţiului, în timp ce în alte regiuni din Asia, China, Japonia şi India, au dezvoltat programe spaţiale avansate.
Danuri a fost lansată de SpaceX, o companie privată, însă Coreea de Sud a reuşit decolarea cu succes, în iunie, a primei sale rachete concepută pe plan local, Nuri, care a amplasat pe orbită mai mulţi sateliţi, după un eşec înregistrat în octombrie. Coreea de Sud a devenit astfel a şaptea ţară din lume care a lansat cu succes o sarcină utilă de o tonă cu propriile rachete.
Coreea de Nord îşi revendică locul în acest club al ţărilor care deţin propria capacitate de lansare a sateliţilor. Ţara a susţinut că a pus pe orbită un satelit de 300 de kilograme în 2012 cu ajutorul unei rachete, văzută în schimb de Seul şi Washington drept o rachetă balistică deghizată.