Invenții românești la cel mai mare târg de știință din Europa de Est, deschis la București
Căşti şi ochelari care transformă distanţa în sunete, o staţie de monitorizare a temperaturii. Sunt doar câteva dintre invenţiile cercetătorilor români care au fost expuse la cel mai mare târg de ştiinţă din Europa de Sud-Est, deschis la Bucureşti.
De Redactia Observator la 15.09.2019, 13:43Căşti şi ochelari care transformă distanţa în sunete, o staţie de monitorizare a temperaturii şi a calităţii aerului sau un robot spaţial care măsoară cutremurele. Sunt doar câteva dintre invenţiile cercetătorilor români care au fost expuse la cel mai mare târg de ştiinţă din Europa de Sud-Est, deschis la Bucureşti.
O pereche de ochelari şi una de căşti transformă distanţa în sunete. Este invenţia a şase studenţi de la Universitatea Politehnică din Capitală, care i-ar putea ajuta pe nevăzătorii din întreaga lume. Cum funcţionează? Cu cât te aproprii mai tare de un obiect, cu atât sunetele sunt mai intense.
SILVIU IVAŞCU, student la Politehnică: Cu camera de interior putem segmenta imaginea. Asta înseamnă că putem separa obiectele. Le separăm şi transformăm stimulii vizuali în stimuli audio.
Invenţia a fost expusă la cel mai mare târg dedicat ştiinţei din Europa de Sud-Est. Tot acolo, vizitatorii au putut admira şi o staţie meteo de mici dimensiuni, pe care toţi românii ar putea să o aibă în curând acasă.
ANDREI SORIN, cercetător: Cu ajutorul acestei staţii, pe lângă pe lângă principalii parametrii de mediu: temperatură, umiditate, mai monitorizează o parte dintre principalii poluanţi din aer.
Tehnologia este estenţială, în condiţiile în care cele opt staţii pentru măsurarea poluării amplasate în Capitală de Agenţia pentru Protecţia Mediului, de pildă, au mai mereu probleme şi nu funcţionează. Aparatul nu consum curent, pentru că se încarcă de la soare, dar costă 4 mii de lei. Dacă va fi produs la scară largă, preţul ar putea fi înjumătăţit.
La târg, a fost prezentat şi un robot spaţial asemănător celui trimis de NASA anul trecut pe Marte pentru a detecta cutremurele.
EDUARD NĂSTASE, cercetător: Noi îl folosim pentru determinarea structurii interne a plenetei noastre şi pentru determinarea locaţiei exacte a cutremurelor.
Ca să testeze noile tehnologii, oamenii s-au înghesuit la diferitele standuri.
ALEXANDRU MIRONOV, cercetător: Toate astea se întâmplă pentru că, de peste 150 de ani, Planeta Pământ merge la şcoală. Aşa că la şcoală se cresc creierele care vor deveni marii ingineri, marii inventatori.
Cei care nu au reuşit să treacă pragul târgului de ştiinţă, o mai pot face abia anul viitor, când acesta îşi va deschide din nou porţile în Capitală.