Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cel mai mare institut de cercetare în Inteligenţă Artificială din Europa de Est se construieşte la Cluj

Clujul devine capitala tehnologiei. Cel mai mare institut de cercetare în Inteligenţă Artificială din Europa de Est se construieşte aici. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a început de vineri lucrările, care vor dura un an şi jumătate. Investiţia se ridică la 20 de milioane de euro. 

de Alex Prunean

la 27.05.2024 , 18:44

Noul institut va avea o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, pentru că va găzdui 33 de laboratoare şi 15 săli de suport, toate dotate cu cele mai avansate tehnologii în cercetare. Lucrările costă 20 de milioane de euro, atât fonduri proprii ale Universităţii, dar şi fonduri europene. Peste 18 luni, când va deveni funcţional, institutul va reuni sub acelaşi acoperiş cei mai buni cercetători, doctoranzi şi masteranzi din zonă, pentru a dezvolta soluţii de inteligenţă artificială în diferite domenii.

Dincolo de inovare, rolul Institutului va fi şi de a uşura munca oamenilor. Roboţi ce pot face faţă oricărei meserii vor pleca de la Cluj în întreaga lume. Institutul va atrage în România şi studenţi din întreaga lume. 

Vezi și
Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiinţă » Cel mai mare institut de cercetare în Inteligenţă Artificială din Europa de Est se construieşte la Cluj