Antena LIVE

Lyridele ating punctul maxim în următoarele nopţi. Cum poţi observa ploaia de stele căzătoare

La sfârșitul lunii aprilie ne pregătim pentru un spectaculos fenomen astronomic, vizibil şi în România. Lyridele, ploaia de stele căzătoare, va putea fi observată cel mai bine în nopţile din perioada 22-24 aprilie 2021. Stelelele căzătoare sunt vizibile cu ochiul liber şi nu sunt necesare instrumente special concepute.

De la 19.04.2021, 17:11
Lyridele ating punctul maxim în următoarele nopţ Shutterstock

În luna aprilie, în nopțile de 22/23 și 23/24, toți cei care vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Acest fapt se datorează curentului activ de meteori Lyride, iar în aceste nopți va fi atins maximul acestora.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

De asemenea, în luna aprilie vor putea fi văzute şi trei planete: Marte, Saturn şi Jupiter. Dintre acestea, Marte va putea fi văzută cu ochiul liber seara, undeva în constelaţia Taurus, iar celelalte două vor putea fi observate dimineaţa devreme, între orele 5:00 şi 6:00, înspre est-sud-est.

Cum se pot vedea Lyridele

Pe acelaşi subiect

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice, trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Totuşi, astronomii sugerează ca observaţiile să fie făcute din afara oraşelor mari sau de la periferia acestora pentru ca iluminatul public să nu creeze dificultăţi de observare. Specialiştii estimează că vor fi văzute aproximativ 18 stele căzătoare pe oră, în noaptea de 21 spre 22 sau 22 spre 23 aprile, în condiţii ideale, din locurile situate în afara oraşului.

În acest an, lumina Lunii nu va strica observaţiile ţinâng cont de faptul că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopţii şi va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.

„Treziţi-vă devreme, înainte de zori, după ce luna apune. Aveţi şanse destul de mari să vedeţi Lyridele anul acesta” a spus Bill Cooke, expertul astronomic de la NASA.

În câțiva ani, ploaia de meteori, Lyridele, se va intensifica și ar putea produce până la 100 de meteori pe oră, în ceea ce s-ar numi o „explozie de stele căzătoare”, dar este dificil de prezis exact când se va întâmpla asta.

"Oamenii spun că există o anumită periodicitate acolo, dar datele nu acceptă acest lucru. Deși există o medie de 30 de ani între aceste explozii de căderi stelare, este doar o medie; numărul real de ani dintre evenimente variază”, a mai spus Bill Cooke.

Lyridele are o luminozitate medie, dar nu este la fel de proeminentă ca faimoasa ploaie de stele Perseidele din august, care tinde să producă trasee mai proeminente, potrivit Space.com.

Ce creează Lyridele

Lyridele sunt mici bucăți din cometa Thatcher, o cometă de lungă durată care orbitează Soarele o dată la aproximativ 415 ani. Bucăți de resturi rămase în urma cometei apar totuși în fiecare an. Cel mai recent periheliu al cometei Thatcher sau cea mai apropiată apropiere de soare a avut loc în 1861, dar nu va reveni decât în anul 2276.

Averse de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o urmă de firimituri de cometă. De aceea, se întâmplă în aceeași perioadă în fiecare an și par să provină din anumite puncte de pe cer. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite în mod obișnuit „stele căzătoare”.

Lyridele este unul dintre cele mai vechi fenomene astronomice, cu observaţii făcute pentru prima dată în 687 î.Hr.

Care este diferenţa între meteori şi meteoriţi

Steaua căzătoare, dâra luminoasă de pe cer, este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamântului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Cel mai cunoscut fenomen astronomic de acest gen are loc în luna august, purtând denumirea de Perseide. 

Resturile rămase de la formarea planetelor poartă denumirea de asteroizi şi comete (cele de mari dimensiuni), ori de meteorizi (cele de dimensiuni medii). În momentul în care planeta noastră trece prin regiuni bogate în meteorizi, timp de câteva ore, în atmosferă intră asemenea obiecte, creându-se fenomenul de „ploaie de stele”.

Când meteoroizii intră în atmosferă, cu o viteză între 15 şi 65 de kilometri pe secundă, aerul din jurul lor se încălzeşte şi ajunge la o temperatură de câteva mii de grade, fiind astfel formată o urmă luminoasă pe cer, numită meteor. Încălzindu-se extrem de tare, meteorizii se sfărâmă în atmosferă. În momentul în care meteoridul nu arde complet în atmosferă, fapt destul de rar întâlnit, pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu, potrivit Astro-Urseanu.

Perseidele, cea mai cunoscută ploaie de stele a anului 

Perseidele sunt probabil cea mai populară ploaie de meteoriți a anului, dar dacă ultimul sfert din Lună care va apărea în timpul fenomenului astronomic va fi extrem de luminos, evenimentul va fi extrem de dificil de observat. Cei care îşi doresc să vadă Perseidele trebuie să rămână cu ochii aţintiţi spre cer în dimineaţa zilei de 12 august, potrivit NASA. În 2016, rata de vizibilitate a fost de 150-200 de meteori pe oră.

Cel mai bun moment pentru a căuta meteori este în orele de dinaintea zorilor. În timp ce meteorii vor atinge maximul în dimineața de 12 august, vor fi, de asemenea, foarte vizibili pe 11 și 13 august. Chiar și în afara acestui interval de vârf, ar trebui să puteți observa câțiva meteori între miezul nopții și zori în fiecare dimineață a săptămânii, înainte sau după această dată, potrivit NASA. Pentru a vedea meteorii, priviți cerul spre nord.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. În acest an, cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Alte fenomene astronomice vizibile în anul 2021

6 – 7 mai – Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 60);

10 iunie – Eclipsă inelară de Soare (parțială)

21 iunie – Solstiţiul de vară;

28 – 29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20);

2 august – Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

12-13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100);

19 august – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

14 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

22 septembrie – Echinocţiul de toamnă;

21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20);

19 noiembrie – eclipsă parțială de Lună – vizibilă din America de Nord, nord-vestul Europei şi Africii, Asia, Australia şi Oceanul Pacific

29 octombrie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă – seara;

5 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15);

4 decembrie – eclipsă totală de Soare – totală în Antarctica şi în sudul oceanului Atlantic; în Africa de Sud va fi vizibilă o eclipsă parţială de Soare

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 120);

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Ți-a plăcut acest articol?

perseide planete
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024