Antena Meniu Search
x

Prima superlună din această primăvară. Ce fenomene astronomice ne aşteaptă în aprilie

Satelitul natural al Pământului va putea fi observat, pe 28 martie, mai strălucitor şi cu până la 29% mai mare decât de obicei. Multe alte fenomene astronomice ne aşteaptă şi în luna aprilie, între care ploaia de meteoriţi.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 28.03.2021, 14:27

Superluna
Prima superlună din această primăvară, mai mare ca de obicei - Profimedia
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Luna traversează constelaţia Virgo, iar pe data de 28 martie se produce faza de lună plină la ora 20:48, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Luna se va afla la 180° faţă de Soare şi va fi iluminată complet de acesta. Totodată, ea va răsări după ce Soarele a apus şi va apune după ce Soarele va răsări. Luna va putea fi observată pe cer pe tot parcursul nopţii.

Luna plină din martie este cunoscută în cultura populară americană ca „luna viermilor” pentru că, odată cu căldura de la începutul primăverii, vietăţile mărunte ale pământului încep să iasă la suprafaţă.

Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a patra lună a anului, luna aprilie a pregătit o mare serie de evenimente astronomice care pot fi văzute într-o mare parte în cele 30 de zile ale sale, printre care prima superlună roz a anului, galaxii care pot fi observate pe bolta cerească și chiar o ploaie de meteoriţi.

1 aprilie - Galaxia Sombrero

În noaptea de joi, 1 aprilie, galaxia Sombrero poate fi văzută destul de uşor în mare proporţie, mai ales dacă este îndreptată spre sud-estul Sferei Celeste spre constelația Fecioară.

6 aprilie - Conjuncția Lună-Saturn

În primele ore ale serii de 6 aprilie și îndreptându-ne spre constelația Capricornului, va fi posibil să asistăm la conjuncția dintre Lună și Saturn, în întregime, la 20:30, în timp ce în zori, în aceeași zi, se pot observa unele sclipiri ale acestui fenomen, cu Jupiter, spre sud-estul cerului.

9 aprilie - Pământul în periheliu

Pentru vineri, 9 aprilie, se așteaptă ca satelitul natural al Pământului, Luna, să se afle în orbita sa, în cel mai apropiat punct de pe planeta noastră.

13 aprilie - Galaxia ochiului de crocodil

În cazul galaxiei M94 sau, așa cum este cunoscută - Galaxia ochiului de crocodil -, aceasta poate fi văzută în cea mai mare parte a nopții de marți, 13 aprilie, în special spre direcția constelației Câini de vânătoare.

15 aprilie – Galaxia vârtejului de apă

La fel ca galaxia ochiului de crocodil, galaxia vârtejului de apă poate fi văzută în noaptea de 15 aprilie în aceeași direcție ca și constelația câinilor de vânătoare.

18 aprilie - Grupul globular

Spre aceeași direcție a constelației Câinii de vânătoare, grupul globular M3, poate fi văzut în cea mai mare parte a nopții de duminică 18 aprilie, cu o mai mare precizie, îndreptându-se spre nord-estul Sferei Celeste.

22 și 23 aprilie – Ploaia de meteoriţi

Unul dintre cele mai așteptate evenimente astronomice ale lunii va avea loc joi, 22 aprilie și miercuri, 23 aprilie, cu câteva flash-uri mici ale acestora, din 16 din aceeași lună, dar cu punctul maxim în datele indicate. Această ploaie de stele Liridele este o consecință a particulelor rămase de praf ale cometei C / 1861 G1 Tatcher.

27 aprilie – Superluna Roz

Catalogat ca cel mai așteptat eveniment astronomic nu al lunii, ci al primului trimestru al anului, superluna care, în acest caz, este numită „superluna roz” datorită faptului că va fi în faza Lunii Pline la cel mai apropiat punct de Pământ. Acesta va putea fi văzută în cea mai mare parte a nopții de marți, 27 aprilie, în special în locuri geografice înalte și cu cer senin.

28 aprilie – Galaxia Morişcă

Galaxia M101 sau așa cum este cunoscută poate fi vizualizată în cea mai mare parte a nopții de miercuri, 28 aprilie, în special în locuri cu cer senin și va marca astfel ultimul eveniment astronomic din aprilie, una dintre lunile cu cea mai mare povară a acestui tip de fenomen. Această galaxie poate fi văzută spre direcția Ursa Major, spre nord-estul cerului.

Evenimente astronomice anul 2021

În restul primei jumătăți a anului 2021, avem încă câteva evenimente astronomice de care să ne bucurăm, în luna mai vom avea o eclipsă totală de lună pe 20 din aceeași lună, precum și Superluna Florilor, pe 26 . În cazul lunii iunie, o eclipsă de soare inelară pentru ziua de 10 și o altă Superlună pentru ziua de 24.

Pentru a doua jumătate a anului, vom avea Luna de Cerb și o ploaie de meteoriți pentru luna iulie, precum și o altă ploaie de meteoriți și o lună albastră în luna august. Pentru septembrie și octombrie, veți putea asista la echinocțiul de toamnă, dar şi la o altă ploaie de meteori, în acest caz Draconidele, Luna Sângerie și ploaia de meteori Orionidele.

În luna noiembrie va exista o ploaie tauridă de stele, alte Leonide și o eclipsă de lună, în timp ce pentru ultima lună a anului o eclipsă totală de soare în primele zile va fi vizibişă și solstițiul de iarnă.

Alte fenomene astronomice vizibile în anul 2021

  • 22 – 23 aprilie – Maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 20);
  • 6 – 7 mai – Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 60);
  • 10 iunie – Eclipsă inelară de Soare (parțială)
  • 21 iunie – Solstiţiul de vară;
  • 28 – 29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20);
  • 2 august – Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
  • 12-13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100);
  • 19 august – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
  • 14 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
  • 22 septembrie – Echinocţiul de toamnă;
  • 21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20);
  • 19 noiembrie – eclipsă parțială de Lună – vizibilă din America de Nord, nord-vestul Europei şi Africii, Asia, Australia şi Oceanul Pacific
  • 29 octombrie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă – seara;
  • 5 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
  • 17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15);
  • 4 decembrie – eclipsă totală de Soare – totală în Antarctica şi în sudul oceanului Atlantic; în Africa de Sud va fi vizibilă o eclipsă parţială de Soare
  • 13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 120);
  • 21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Evenimente » Prima superlună din această primăvară. Ce fenomene astronomice ne aşteaptă în aprilie