Oamenii de ştiinţă vor să descopere secretele formării Universului cu ajutorul unui telescop subacvatic
Cercetători din Rusia, Germania, Polonia, Slovacia şi Cehia au colaborat la telescopul GVD. Acesta a fost dus pe fundul lacului Baikal din Siberia, la o adâncime de 1.366 metri. Oamenii de ştiinţă vor să descopere mai multe informaţii despre particula neutrin cu ajutorul telescopului.
De Andreea Anghel la 24.03.2021, 07:45- Oamenii de ştiinţă încearcă prin diverse metode să afle mai multe despre începuturile Universului
- Cercetătorii cred că pot afla mai multe cu ajutorul unui telescop subacvatic
Oamenii de ştiinţă încearcă de ani de zile să descopere secretele formării Universului. Mai nou au creat un telescop subacvatic pentru asta. Cercetători din cinci ţări au lucrat la detectorul de neutrini, particule cunoscute sub numele de ''particula fantomă''. Aceasta ar conţine secrete vechi de miliarde de ani, sunt convinşi oamenii de ştiinţă.
Ca să reuşească să detecteze particula, cercetătorii au dus telescopul subacvatic la peste o mie de metri adâncime în lacul Baikal din Siberia. Doar la o asemenea adâncime particula formează un efect numit radiaţia Cherenkov, iar telescopul poate colecta datele.
Cum funcţionează telescopul subacvatic
Iată cum funcţionează. În inima modulului optic se află fotomultiplicatorul care detectează fotonii individuali şi generează impulsuri electrice care se mişcă prin cablurile subacvatice şi ajung în centrul de date, potrivit mediafax.ro.
Fizicienii colectează datele de la fiecare modul optic pentru a recreea energia, tipul şi direcţia de venire a fiecărui neutrinilor în detector. Neutrinii sunt printre cele mai vechi particule din univers. Multe s-au format după Big Bang, iar studiarea lor va ajuta cercetătorii să îşi dea seama cum a evoluat Universul şi cum arăta acesta când a început să existe.