Paracetamolul luat pe termen lung creşte riscul de hipertensiune arterială, potrivit unui studiu
Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol pot dezvolta un risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, scrie BBC.
De Redactia Observator la 08.02.2022, 13:50Paracetamolul este utilizat pe scară largă, în întreaga lume, ca remediu pe termen scurt pentru dureri, fiind prescris inclusiv pentru tratarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său real pe termen lung. În Scoţia, aproximativ 500.000 de persoane au primit un tratament cu acest medicament, în 2018. Hipertensiunea arterială afectează unul din trei oameni din Marea Britanie.
Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială. Acestora li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi, timp de două săptămâni - o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică și apoi placebo - pastile fără substanţa activă - timp de încă două săptămâni.
Astfel, s-a constatat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, a explicat profesorul James Dear.
Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să prescrie pacienţilor cu dureri cronice o doză mai mică de paracetamol şi să-i supravegheze pe cei cu hipertensiune arterială și risc crescut de boli de inimă.
- Tratamentul revoluţionar care vindecă leucemia. Doi pacienţi sunt în remisiune la zece ani după ce au început...
- Tratamentul pentru pacienţii cu hepatita C, asigurat de CNAS începând din luna februarie
- ”Următoarea pandemie a început.” Peste un milion de oameni au murit în lume într-un singur an din cauza...
„Răman multe necunoscute”
În urma studiului publicat în jurnalul Circulation s-a constatat „o creștere mică, dar semnificativă a tensiunii arteriale în rândul populației, dar „răman multe necunoscute”, a declarat dr. Dipender Gill, lector la Universitatea din Londra.
„În primul rând, nu este clar dacă creșterea tensiunii arteriale se va menține prin utilizarea pe termen lung a paracetamolului. În al doilea rând, nu se știe cu certitudine dacă orice creștere a tensiunii arteriale atribuită consumului acestui medicament ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”, a declarat Dipender Gill.
Un studiu desfășuarat în SUA a stabilit anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atacuri de cord - dar nu a putut dovedi o relație de cauzalitate între cele două.
Cercetătorii din Edinburgh au declarat că nu pot explica modul în care paracetamolul ar crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a modului în care este prescris acest tratament, pe termen lung.