Antena Meniu Search
x

Tratamentul revoluţionar care vindecă leucemia. Doi pacienţi sunt în remisiune la zece ani după ce au început terapia cu celule CAR-T

Doi pacienți cu leucemie au intrat în remisiune la 10 ani după ce au început terapia cu celule CAR-T, celule ale sistemului imunitar, modificate în laborator, scrie CNN. Rezultatele îmbucurătoare ar putea deveni un remediu pe termen lung, sunt de părere oamenii de știință.

de Redactia Observator

la 03.02.2022, 13:15

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Receptorul antigen himeric sau terapia cu celule CAR-T poate fi un „regim curativ” pentru leucemia limfocitară cronică, fiind „prima terapie celulară realizată din sistemul imunitar al pacientului”, a declarat Carl June, medic în cadrul Universității din Pennsylvania și unul dintre autorii studiului.

Studiul a urmărit evoluția pacienților, timp de 10 ani, iar după obținerea rezultatelor „putem concluziona că celulele CAR-T pot vindeca pacienții cu leucemie”, a declarat specialistul.

Celulele CAR-T reprezintă un tratament conceput pentru a trata leucemia prin valorificarea propriului sistem imunitar al organismului pentru a „ținti” cancerul. Celulele CAR-T sunt modificate genetic în laborator, folosind un virus care, ulterior, le ajută să recunoască și să ucidă sursa cancerului.

Efectele secundare

Pe acelaşi subiect

Noul studiu, publicat miercuri în revista Nature, descrie două faze distincte prin care au trecut pacienții. Fază inițială este dominată de prezența celulelor CAR-T CD8+ sau CD4-CD8, reprezentate de un marker numit Helios. A doua fază, de remisiune pe termen lung, este dominată de celulele CAR-T CD4+. 

„Celulele T CAR au rămas detectabile și la zece ani după perfuzie, cu remisiune la ambii pacienți”, au scris cercetătorii. Specialiștii au observat, însă, și un posibil efect secundar al tratamentului, precum sindromul de liză tumorală, când “celulele canceroase care mor își varsă compoziția în sânge, iar astfel oamenii se pot îmbolnăvi”.

Un alt efect secundar este sindromul de eliberare de citokine, pacienții dezvoltând simptome asemănătoare gripei: febră, greață, vărsături și dureri musculare și articulare. „Poate evolua spre o tensiune arterială foarte scăzută, probleme de respirație cu scurgeri de lichid în plămâni”. Al treilea efect secundar major este o toxicitate neurologică, care duce la dificultăți de vorbire. În unele situații, pacienții pot intra în comă sau pot suferi convulsii, dar majoritatea cazurilor se rezolvă de la sine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Tratamentul revoluţionar care vindecă leucemia. Doi pacienţi sunt în remisiune la zece ani după ce au început terapia cu celule CAR-T