Antena LIVE
Galerie foto

România, pe punctul de a deveni a doua ţară din UE care trimite un satelit în spaţiu. "Suntem singura echipă din UE care nu primeşte niciun leu de la stat"

Primul satelit românesc va fi lansat în luna iunie din zona Mării Negre şi este propulsat în spaţiu de o rachetă proiectată şi fabricată integral în România. Proiectul aparţine Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), o organizaţie non-profit cu sediul la Râmnicu Vâlcea.

De la 09.04.2021, 11:55
Galerie (9)
EcoRocket va duce în spațiu primul satelit românesc Aerospace.com

Lansarea primului satelit românesc poartă numele de Misiunea 10A, urmând ca în luna august să fie lansată o a doua rachetă EcoRocket, tot din zona Mării Negre, cu denumirea Misiunea 10B. Cele două misiuni au ca obiectiv calificarea EcoRocket pentru zboruri regulate. Dacă misiunea iniţială va avea succes, România va deveni a doua ţară din Uniunea Europeană, după Franţa, care va deţine un asemenea satelit, şi a 11-a din lume.

Potrivit Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), o companie specializată în producția de rachete, baloane de înaltă altitudine şi vehicule aeriene fără pilot, proiectul este 100% privat. „Suntem singura echipă din UE care dezvoltă un lansator orbital și care nu primește nici un leu de la stat. Nu știm dacă să ne mândrim sau să fim triști din acest motiv”, au scris pe Facebook reprezentanții ARCA, răspunzând unui comentariu.

Ce este EcoRocket

ARCA dorește prin această lansare să câștige un premiu în valoare de 10 milioane euro, oferit de Comisia Europeană, care este menit să stimuleze industria aerospațială europeană, astfel încât ea să producă rachete destinate lansării de sateliți, cu un impact scăzut asupra mediului și prin lansări cu costuri reduse.

EcoRocket se va lansa de sub mare, în iunie 2021, printr-o procedură în premieră. În acest fel se obține o flexibilitate excepțională prin posibilitatea de lansare de pe orice mare sau ocean, fără a exista dependența de o rampă de lansare fixă. Racheta este parțial refolosibilă și funcționează cu aburi.

„Rachetele actuale folosesc propulsare care este poluantă, explozivă, corozivă, toxică și carcinogenică. La lansare, o rachetă eliberează chimicale poluante în atmosferă echivalente cu 1 milion de mașini funcționând simultan. ARCA a creat o rachetă electrică, bazată pe apă în prima fază de lansare, care permite reducerea poluării cu 25%. Sistemul de Asistență la Lansare (LAS) nu este însă doar unul curat, ci este şi sigur şi eficient din punct de vedere al costurilor”, a anunțat compania pe pagina oficială, aerospace.com.

Ce este ARCA?

ARCA este o asociație românească, fondată în anul 1999 de un grup de studenți ai facultății de ingineri aerospațială, la inițiativa inginerului Dumitru Popescu. ARCA se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor stratosferice și a vehiculelor aeriene fără pilot, conform paginii de Facebook Lansăm România.

ARCA își propune folosirea fără precedent a unor tehnologii curate și eficiente din punct de vedere al costurilor pentru explorarea spațiului și servicii de lansare comercială, începând cu 2021.

În 2004, în timpul concursului Ansari X cu premii de 10 milioane de dolari, ARCA a lansat cu succes prima rachetă, Demonstrator 2B.

Pe pagina ARCA de pe Facebook se menționează faptul că, anterior, asociația a provocat explozia în straturi îndepărtate ale atmosferei a două rachete stratosferice, a patru baloane mari stratosferice, inclusiv a unui grup de baloane, și a primit două contracte din partea guvernului român, precum și unul cu Agenția Spațială Europeană. 

Într-o declarație, compania care gestionează lansarea a subliniat: Misiunile de lansare coordonate de ARCA, misiuni care vizează operațiuni în sectorul naval, reprezintă cel mai complex gen de misiuni pe care le gestionăm. Ele necesită un efort deosebit în privința coordonării operațiunilor în colaborare că unități activ implicate din marină, din armată și din cadrul aviației civile. Măsurile de securitate în privința lansării sunt excepționale, iar noi ne mândrim cu un procent de siguranță de 100%, notează EuReporter.ro.

România a trimis în spațiu deja un minisatelit, numit Goliat, din București, prin Agenția Spațială Română (ROSA) și Institutul de Științe Spațiale (ISS). Numai că acest satelit a fost trimis în spațiu cu o rachetă a Agenției Spațiale Europene (ESA).

Ți-a plăcut acest articol?

arca satelit
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024