S-a inventat aparatul care îi dă de gol pe fumători. Rezultatul testului se primeşte pe loc
Tehnologia avansează şi ne ajută unde nici nu visam cu ani în urmă. Spre exemplu, în doar 15 minute, un robot abia intrat pe piaţă poate dezinfecta perfect un salon de spital. Iar un aparat la fel de nou ne poate arăta dacă nu cumva copilul s-a apucat de fumat.
De Redactia Observator la 22.09.2018, 23:40Tehnologia avansează şi ne ajută unde nici nu visam cu ani în urmă. Spre exemplu, în doar 15 minute, un robot abia intrat pe piaţă poate dezinfecta perfect un salon de spital. Iar un aparat la fel de nou ne poate arăta dacă nu cumva copilul s-a apucat de fumat. Totul e să aflăm despre ele. Iar noi ne-am informat şi vă arătăm ce se mai poartă în materie de tehnologie.
Gumele de mestecat devin inutile... la fel şi furişatul în spatele blocului. În faţa părinţilor informaţi şi a tehnologiei, adolescenţii care se apucă de fumat nu mai au nicio şansă. Aparatul despre care vorbim măsoară cantitatea de monoxid de carbon din respiraţie. Şi dă rezultatul pe loc.
O valoare de peste 5% arată fără urmă de îndoială că persoana testată a fumat. Aparatele sunt însă utile şi în cazul femeilor fumătoare care vor să monitorizeze procentul monoxidului de carbon în timpul sarcinii.
Un dispozitiv medical inedit este detectorul de vene care scapă pacienţii de puncţii dureroase. Cum funcţionează el? Simplu! Aşezaţi mâna aici şi imediat va apărea o hartă a venelor voastre. Asistenţii pot realiza astfel recoltări precise şi rapide.
Dispozitivul, care se găseşte deja în câteva spitale din ţară, evidenţiază şi anumite defecte venoase, altfel greu de depistat. Cel puţin la fel de folositor este însă şi robotul cu raze UV şi Xenon. Acesta elimină în proporţie de 99,6 infecţiile nosocomiale. Practic, un salon de spital poate fi dezinfectat complet în doar 15 minute. Tehnologia este adusă din SUA.
Un raport al Comisiei Europene a arătat că ţara noastră raportează în jur de 1,4% infecţii intraspitaliceşti, puţine în comparaţie cu numărul de externări şi cu alte ţări europene, unde media este în jur de 5%. Nu stăm bine nici la capitolul consumului de antibiotice. România este statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fără prescripție medicală.
Un aparat de ultimă tehnologie ne-ar putea scăpa de acest prost obicei. Identifică rapid virusurile şi bacteriile existente într-o probă, iar rezultatele apar după doar o oră şi jumătate. În plus, arată şi la ce antibiotice sunt rezistenţi agenţii patogeni.