Aplicația asistent juridic digital care poate salva vacanța
O aplicaţie românească, Lawrelai te scoate din încurcătură în vacanţă. Asistentul juridic digital te învaţă ce să faci dacă ţi-ai pierdut actele, dar şi ce reguli să respecţi ca să nu te trezeşti cu vreo amendă.
De Redactia Observator la 26.05.2019, 00:12O aplicaţie românească, Lawrelai te scoate din încurcătură în vacanţă. Asistentul juridic digital te învaţă ce să faci dacă ţi-ai pierdut actele, dar şi ce reguli să respecţi ca să nu te trezeşti cu vreo amendă. Ideea românilor a fost premiată peste Ocean, unde specialiştii au catalogat-o drept revoluţionară.
Unul din cinci turişti se confruntă cu o situaţie neprevăzută în vacanţă. O echipă de avocaţi şi programatori a găsit soluţia pentru a-i scoate din impas: aplicaţia care oferă gratuit asistenţă juridică.
ROXANA CATEA, avocat: Dacă ţi-ai pierdut paşaportul, dacă ţi-ai pierdut portofelul, dacă ai probleme cu maşina, dacă ţi se dă o amendă. Vor obţine sfaturi gratuite cu privire la legile din ţara respectivă şi la regulile sociale care se aplică în ţara respectivă.
Aplicaţia Lawrelai este foarte simplu de folosit. Funcţionează ca o conversaţie pe Facebook Messenger, unde interlocutorul este un robot dotat cu inteligenţă artificială, care are acces la o bază de date bine documentată.
EDUARD MIRICĂ, programator: Încearcă să evalueze despre ce este vorba în întrebare, să obţină informaţiile respective. Dacă nu le găseşte, va încerca să adauge întrebări adiţionale, ca să obţină acele informaţii.
Până acum, turiştii apelau mai degrabă la veşnicul Google, decât la informaţii oficiale.
ROXANA PISTOLEA, avocat: Ai putea să mergi la primul consulat sau suni la Ambasadă, intri pe site-ul MAE.
PETRUȘ BĂLAȘA, programator: S-ar putea să te trezeşti că nimeni nu îţi poate răspunde la întrebare sau că tu nu poţi formula întrebarea pentru că nu ştii limba locală.
Ideea românilor a uimit America. Proiectul a câştigat marele premiu în Statele Unite, la cea mai mare competiţie de aplicaţii juridice din lume.
ROXANA PISTOLEA, avocat: Juriul ne-a votat în unanimitate întrucât a considerat că aplicaţia noastră prezintă o problemă extrem de reală în piaţă într-un mod uşor de înţeles.
PETRUȘ BĂLAȘA, programator: Având în vedere că 20 la sută din turişti au probleme juridice în ţările în care merg, presupun că impactul va fi major.
Programatorii şi-au propus să adapteze aplicaţia pentru toate platformele.