Aplicație de recunoaștere biometrică, realizată de cercetătorii de la Măgurele
În curând, toate dispozitivele vor putea fi protejate cu ajutorul aplicaţiei de securitate care foloseşte atât recunoaşterea facială, cât şi cea vocală. Apărută de mult în străinătate, acum este şi la noi. Cercetătorii de la Măgurele au creat şi varianta pentru limba româna.
De Redactia Observator la 09.02.2019, 12:05În curând, toate dispozitivele vor putea fi protejate cu ajutorul aplicaţiei de securitate care foloseşte atât recunoaşterea facială, cât şi cea vocală. Apărută de mult în străinătate, acum este şi la noi. Cercetătorii de la Măgurele au creat şi varianta pentru limba româna. Aplicaţia combină analiza acustică, a limbajului, şi cea vizuală, adică mişcarea buzelor şi a feţei.
Utilizatorul trebuie să citească şase coduri diferite. Iar aplicaţia va înregistra atât trăsăturile feţei, cât şi particularităţile vocii.
O astfel de recunoaştere biometrică nu exista şi pentru utilizatorii de limba română. Cercetătorii de la Institutul din Măgurele, cel mai mare și cel mai modern centru științific din România, au lucrat cu specialişti din alte ţări pentru ceea ce numesc cea mai sigură metodă de identificare.
Proiectul este încă în faza de testare, dar cercetătorii spun că aplicaţia ar putea fi disponibilă chiar de anul acesta. În prezent, cele mai folosite metode sunt amprenta şi recunoaşterea facială. Experţii cred că, în anii următori, identificarea biometrică va înlocui definitiv parolele clasice. Chiar dacă vorbim despre telefonul personal ori sisteme de securitate ale unor mari companii.