Bullyingul este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit şi în mediul online
Bullyingul este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit şi în mediul online! Iar cei mai vulnerabili sunt copiii. Adolescenţii, însă, au un alt tip de reacţie. După ce au fost jigniţi sau ridiculizaţi pe Internet, dezvoltă un comportament preventiv.
De Redactia Observator la 11.06.2019, 17:44Bullyingul este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit şi în mediul online! Iar cei mai vulnerabili sunt copiii. Adolescenţii, însă, au un alt tip de reacţie. După ce au fost jigniţi sau ridiculizaţi pe Internet, dezvoltă un comportament preventiv. Adică încep să hărţuiască alte persoane de teama de a nu fi atacaţi de acestea. Specialiştii în securitate cibernetică spun că cyber-bullyingul - aceasta fiind denumirea oficială - a ajuns la un nivel fără precedent.
O treime dintre tinerii sub 18 ani chestionați recunosc că au fost la rândul lor agresori în mediul online, iar 15% recunosc că au răspuns tot prin mesaje agresive în situațiile în care au fost atacați. De asemenea patru din cinci adolescenți recunosc că au fost hărțuiți în mediul online. Cei mai mulți au fost direct marcați de asta și au avut inclusiv schimbări comportamentale involuntare.
Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice: Cele mai frecvent intalnite cu aplicatiile de instant messenger se bayeaya in jurul camerei foto, cu care copiii isi fac selfie-uri sau isi trimit pe grup diverse fotografii sau mesaje audio, majoritatea prefera sa inregistreye mai mult decat sa scrie mesajul de la tastatura.
Specialiştii în securitate cibernetică recomandă să nu folosiți telefonul sau calculatorul ca să ţineţi copilul ocupat.
Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice: În principiu, cele mai vizibile pericole sunt cele care vizeaza securitatea copilului, pot fi acostati pe internet adresa de acasa intalniri si acesti copii poti fi pacaliti sa dea informatii confidentiale, cum ar fi numarul de card de credit, data de expirare si asa mai departe.
O altă problemă este folosirea telefonului mobil chiar şi în timpul orelor.
Marina Manea - profesor de limba română: Ar trebui stabilit felul in care telefoanele mobile sunt purtate de elevi mai ales la scoala, in occident sunt retinute la intrarea in unitatea de invatamant si intra in posesie la fianul cursurilor.
De asemenea, sfătuiţi-vă copiii să nu instaleze aplicaţii nesigure şi, periodic, să-şi scaneze telefonul cu un antivirus.