Dependenţa de jocurile online poate goli conturile familiei
Dependenţa de jocuri online costă. Mii de lei, în cazul unor părinţi care s-au trezit cu o gaură uriaşă în cont, după ce copiii lor au cheltuit sume importante pe internet. Specialiştii au sfaturi preţioase pentru a evita surprizele de acest fel.
De Redactia Observator la 20.01.2019, 21:53Dependenţa de jocuri online costă. Mii de lei, în cazul unor părinţi care s-au trezit cu o gaură uriaşă în cont, după ce copiii lor au cheltuit sume importante pe internet. Specialiştii au sfaturi preţioase pentru a evita surprizele de acest fel. Nu vă salvaţi datele cardului în telefon şi instalaţi aplicaţii care să vă monitorizeze tranzacţiile online. Mare atenţie şi la dependenţa de jocuri, considerată de medici o boală psihică.
Cum răbdarea în faţa unui joc nu este punctul forte al copiilor, varianta plăţii pare cea mai la îndemână. Mai ales dacă părinţii au datele cardului salvate în telefon.
Au păţit-o două familii din Timiş, după ce copiii lor, doi băieţi de numai 6 şi 7 ani, au cheltuit în total 6.700 de lei, din câteva clickuri.
Răzvan Cioarga, specialist IT: Probabil ca la prima achizitie iti cere anumite date, datele acelea raman salvate in joc si la fiecare achizitie urmatoare este posibil sa nu mai ceara acest lucru. Pur si simplu achizitia se face pe nevazute.
Pentru a-şi proteja banii, specialiştii IT îi sfătuiesc pe părinţi să activeze alertele pe telefon pentru tranzacţiile bancare online. Şi nu în ultimul rând, să verifice activitatea copiilor pe internet.
Grav este că astfel de jocuri pot crea dependenţă, spun medicii.
Aurelia Marcoane, psihoterapeut: Sunt copii care petrec 6, 8, 10 ore pe calculator. Înseamnă că fuge de ceva, sufera de ceva, nu i se ofera afectiune, atentie, suficient timp. Copilul acela fuge practic de realitate si isi creaza o realitate proprie.
Iar astfel de situaţii se rezolvă doar cu ajutorul unui psiholog. Din 2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus dependenţa de jocuri pe lista bolilor psihice.