Doi hackeri din Dolj, trimişi în judecată de DIICOT. Ar fi vândut un program folosit la mii de atacuri cibernetice
Procurorii DIICOT au trimis în judecată doi hackeri, acuzaţi că au produs şi vândut un program maliţios, capabil să cripteze viruşi informatici care să nu poată fi detectaţi de către sistemele antivirus, folosit la peste 2.000 de atacuri cibernetice în ţară şi străinătate, scrie Agerpres.
De Redactia Observator la 30.08.2022, 18:11Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei doi inculpaţi vor fi judecaţi de Tribunalul Dolj pentru săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
În cauză s-a reţinut că, în perioada 2014 - 2020, inculpaţii au produs un program maliţios, capabil să cripteze viruşi informatici care să nu poată fi detectaţi de către programele antivirus ale sistemului informatic atacat, pe care l-au distribuit/oferit spre vânzare prin intermediul unui site.
Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate 2.153 de atacuri informatice cu viruşi criptaţi prin utilizarea acestui program, care permiteau captarea şi transmiterea informaţiilor stocate de sistemul infectat către atacator, realizarea de capturi de ecran, transmiterea de parole, colectarea de date şi înregistrarea tastelor apăsate de către victimă.
O parte din sistemele informatice atacate în această modalitate puteau fi controlate de la distanţă de către atacatori.
- Cel mai popular manager de parole din lume a fost piratat de un hacker. Compania gestiona conturi de Netflix sau Gmail
- NATO investighează un furt de date secrete de la un producător european de arme. Hackerii le vând pe forumuri...
- SRI pregăteşte experţi în securitate cibernetică ca să învingă hackerii: "Au mai multe resurse ca niciodată"
Cu cât era vândut programul
De asemenea, atacuri informatice efectuate cu viruşi criptaţi prin intermediul programului dezvoltat de cei doi inculpaţi au avut loc şi pe teritoriul României.
Programul a fost cu comercializat la preţul de 35/60 euro, respectiv 25/50 euro, tariful fiind diferenţiat pentru străini şi români, plata fiind efectuată prin intermediul serviciilor online sau în monede virtuale, inculpaţii obţinând sume de peste 500.000 lei, respectiv 120.000 de lei, fiecare, cu care au achiziţionat bunuri mobile şi imobile de valoare.
În cauză a fost dispus sechestru asigurător şi poprire asupra conturilor deţinute de inculpaţi, fiind solicitată confiscarea sumelor dobândite ca produs al infracţiunii de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Activităţile judiciare au fost efectuate împreună cu Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.