Video Cea mai nouă fraudă pe WhatsApp. Cum ţi se fură datele în mai puţin de un minut
Trăim vremuri în care ne este tot mai greu să ne dăm seama ce e real şi ce e fals. Inclusiv atunci când răspundem la telefon. Escrocii se folosesc acum de inteligenţa artificială pentru a-i păcăli chiar şi pe cei mai vigilenţi dintre noi. Unii abonaţi sunt sunaţi zilnic de roboţi care le cer să salveze numerele de pe care îi apelează în lista de contacte. Cine face asta riscă să se trezească fără bani în conturi. Trei sunt scenariile cu cele mai mari şanse de reuşită.
Este apelul-capcană pe care mii de români îl primesc în ultima perioadă. La capătul firului vorbeşte un robot, dar unii nu îşi dau seama şi cred că ar putea fi vorba despre o rudă sau o cunoştinţă care are nevoie de ajutor. "S-a intamplat chiar si azi. În ultima săptămână cred ca se intampla zilnic. Mă sună doar o dată pe zi dar e deranjant. Mă sună de pe numere diferite. E periculos pentru oamenii mai in varsta sa zic asa, nu stiu neapărat cum ar reacţiona mama sau bunicii mei. Eu îmi dau seama că e un scam", spune o femeie.
Peste câţiva ani, vocile roboţilor ar putea fi greu de diferenţiat de cele reale
Cine salvează numerele în agendă este cu un pas mai aproape să devină victima infractorilor. Există trei scenarii. În primul dintre ele, escrocii ne cer să apreciem diferite pagini sau postări. Una câte una, fiecare apreciere e convertită în bani. Când ajungem la o sumă promisă, banii ne sunt sunt viraţi pe card. Astfel infractori ne câştigă încrederea şi pentru că ne văd vulnerabili ne cer să investim sume de bani în anumite platforme, pretinzând că vom obţine înapoi o sumă mai mare.
Aceeaşi tehnică - de a câştiga încrederea prin anumite sume de bani pe care le virează iniţial victimelor - e folosită şi în celelalte scenarii. De exemplu, în metoda criptomonedelor. "Faci niste investitii, ti se dau niste bani inapoi, după care plătesti o taxă, poti sa faci investitii mai mari si genul acesta de schemă piramidală este foarte populară. Tot acest lucru merge pana cand utilizatorul, victima deja, spune ok, am castigat destui bani, vreau sa ii retrag. În momentul in care incearca sa ii retragă, va fi intampinat cu un refuz", a declarat Silviu Stahie, specialist BitDefender.
Cine nu crede în imbogăţirea prin criptomonede, este abordat cu oferte false de locuri de muncă. Sunt multe scenarii bine gândite pentru a păcăli şi cei mai sceptici clienţi. Cine ajunge sa fie sunat o dată de robot, va primi apeluri regulat. Nici blocarea numerelor nu ajută. Escrocii ne găsesc foarte uşor. "Pe platformele de socializare avem optiunea de a ne adăuga un număr de telefon, pe platformele de comerţ online sau se pot găsi in diferite baze de date", a declarat Răzvan Stoica, specialist DNSC. Autorităţile au blocat mii de numere false in ultima perioadă.
"Putem să primim apel pentru că ele sunt de fapt numere create in mod fals, bazate pe o adresă de IP si in momentul in care tu suni la ele, nu vei mai putea contacta acel call center. Împreună cu operatorii mobili am reuşit să blocăm, probabil mii de numere. Dar tocmai că fenomenul nu se răstrânge doar la România", a declarat Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM. Specialiştii spun că astfel de fraude s-ar putea înmulţi în perioada următoare, iar peste câţiva ani, vocile roboţilor ar putea fi greu de diferenţiat de cele reale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰