Facebook avertizează că s-ar putea retrage din Europa, din cauza noilor reglementări privind protecția datelor
Facebook a avertizat că ar putea fi forțat să se retragă de pe piața europeană dacă UE va impune limite privind schimbul de date cu Statele Unite ale Americii.
De Daniel Murărescu la 23.09.2020, 21:17- Noile reglementări UE, impuse prin autoritățile din Dublin, ar afecta transferul datelor către SUA
- Un oficial Facebook susține că Irlanda nu a tratat corect compania și ridică posibilitatea ieșirii de pe piața UE
- Facebook și Instagram au peste 400 de milioane de utilizatori activi în Europa
Până anul acesta, scrie arstechnica.com, un acord denumit "Privacy Shield" permitea companiilor IT din Statele Unite să transfere cu ușurință date între cele două jurisdicții. Însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat, în luna iulie, acest acord, argumentând că legile din SUA nu oferă o protecție robustă împotriva supravegherii informațiilor de către guvernul american.
Chiar înainte de această decizie, entitatea care reglementează informațiile cu caracter personal din Irlanda a ordonat companiei Facebook să oprească trimiterea datelor către centrele de stocare din Statele Unite. Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda este în poziția de a aplica deciziile luate la nivel european cu privire la protecția datelor în ceea ce privește rețeaua de socializare deoarece Facebook are reprezentanța pentru Europa în Dublin.
Retragerea Facebook și Instagram din Europa, o posibilitate
"În eventualitatea în care Facebook ar fi subiectul unei suspendări complete a trasferurilor de date aparținând utilizatorilor către SUA, în ceea ce pare a fi propunerea Comisiei pentru Protecția Datelor, nu este clar cum, în aceste circumstanțe, (n.r. Facebook) va putea continua să ofere serviciile Facebook și Instagram în UE", a scris reprezentanta Facebook în ceea ce privește protecția datelor, Yvonne Cunnane, într-un document oficial înaintat instanței europene la începutul acestei luni.
Totodată, ea a precizat că Facebook și Instagram au 410 milioane de utilizatori activi în Europa și susține că Facebook este "un instrument important în libertatea de expresie", informează sursa citată. Mai mult, Yvonne Cunnane a adus în discuție faptul că reclamele pe Facebook au adus venituri de miliarde de dolari companiilor europene.
Cunnane a argumentat că oficialii din Iralanda s-au grăbit cu privire la interzicerea transferului datelor fără a da Facebook suficient timp de răspuns. Compania americană ar fi avut doar trei săptămâni pentru a reacționa la decizia irlandezilor, reprezentanta Facebook spunând că autoritățile din Dublin par a fi deja decise cu privire la situație.
Concret, Cunnane contestă faptul că un singur oficial irlandez, Helen Dixon, are prea multă autoritate în privința procesului de reglementare, acesta jucând atât rolul investigatorului, cât și al decidentului. Facebook a cerut unei curți din Irlanda să intervină în această speță.