Gadgeturile îi fac pe copii să uite scrisul de mână
Orele petrecute de copii în faţa telefonului sau a tabletei pot avea urmări grave! Folosesc pixul sau creionul din ce în ce mai puţin.
De Redactia Observator la 11.03.2018, 23:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Orele petrecute de copii în faţa telefonului sau a tabletei pot avea urmări grave! Pentru că folosesc pixul sau creionul din ce în ce mai puţin, medicii ne avertizează că îşi pot pierde abilitatea de a scrie, de a citi şi chiar de a gândi în profunzime. Mai ales că, din ce în ce mai mulţi părinţi se plâng că nu îşi pot ţine copiii departe de gadgeturi.
Sofia îşi descarcă în fiecare zi câte un joc nou. Are 6 ani, iar tehnologia a cucerit-o.
Mama sa povesteşte că Sofia nu are acelaşi entuziasm pentru a scrie sau a desena. I-a restricţionat accesul pe telefon. Are voie doar două ore pe zi.
Fenomenul îi îngrijorează pe medici. Jocul pe tabletă nu solicită muşchii degetelor la fel ca desenatul sau pictatul, iar copiilor le va fi greu să scrie de mână. Mai mult decât atât, îşi pierd capacitatea de a a gândi planificat şi detaliat.
”Vor avea această capacitate scăzută de a înţelege texte şi de a merge în profunzimea acestor texte şi scăderea capacităţii de a elabora planuri complicate, idei complexe”, spune medicul Ștefan Costescu.
Unii specialişti sunt de părere că telefonul sau tableta ar trebui să fie interzise pentru copiii până în 5 ani, atunci când se încheie prima perioadă esenţială de dezvoltare a creierului.
”Ceea ce se făcea înainte la orele de literatură, se comentau texte, se dezbăteau ideile din anumite texte, nu de dragul filosofiei, ci de dragul de a educa omul în ideea gândirii discriminative”, mai spune medicul Costescu.
Problemele se pot remedia, dar nu cu uşurinţă. Şi adulţii recunosc că scriu tot mai rar de mână.
Pentru că statisticile arată că tot mai mulţi copiii petrec ore bune în lumea virtuală, părinţii trebuie să depună efort ca să îi înveţe să scrie atunci când sunt acasă. Măcar cinci minute în fiecare zi.
Pe lângă problemele de dezvoltare, mai există un risc. Specialiştii vorbesc despre fenomenul de grooming. Adică, exploatarea sexuală a minorilor prin intermediul reţelelor de socializare. intră scris Cei mai mulţi dintre copiii care au căzut în astfel de capcane au învăţat singuri să folosească internetul, iar părinţii lor nu ştiau ce fac la calculator.