Gamerii români care au transformat pasiunea pentru jocuri într-o carieră
Se joacă şi câştigă mii de euro pe lună! Este povestea de succes a tinerilor români care au transformat pasiunea pentru jocuri într-o carieră. Banii vin de la miile de urmăritori de pe youtube sau din turnee.
De Redactia Observator la 08.12.2018, 22:47Se joacă şi câştigă mii de euro pe lună! Este povestea de succes a tinerilor români care au transformat pasiunea pentru jocuri într-o carieră. Banii vin de la miile de urmăritori de pe youtube sau din turnee. Dacă în România industria abia a început să ia amploare, în străinătate mulţi trăiesc doar din această pasiune.
Privirea concentrată şi mâinile agile - chiar dacă pentru cei mai mulţi e doar un joc, pentru românii care fac bani din faţa tastaturii este o misiune serioasă. Mii de astfel de gameri şi-au dat întâlnire la un eveniment în Capitală, ca să înveţe secretele jucătorilor profesionişti.
Ovidiu Pătraşcu, gamer: Prima oară am început să joc FIFA în cantonamentele de la fotbal. Am avut parte, din păcate, de o accidentare şi după aceea am început să joc mai des. M-am calificat la primul campionat mondial când aveam 16 ani.
Şi a ieşit pe locul doi în lume. Faceţi cunoştinţă cu Ovidiu Pătraşcu, un Messi al fotbalului virtual. După 14 ani de la calificare, şi-a transormat pasiunea într-un job. Acum are două canale de youtube, care îi aduc în conturi câteva mii de euro lunar.
Ovidiu Pătraşcu, gamer: Am fost campion mondial, am fost campion european. Toată lumea îşi dorea să vadă cum joc, îşi doreau să înveţe secretele mele. După ce am început să fac Youtube mi-a fost simplu, nu am luat-o de la zero.
Aşa îşi doreşte să devină şi Mircea. Un tânăr de 22 de ani, care vrea să se califice în echipa naţională de fotbal pe calculator.
Mircea, gamer: Am jucat fotbal 11 ani şi pasiunea a continuat şi în jocuri. Dacă am renunţat la fotbal acum doi ani, am continuat cu jocurile.
A intrat în această lume cu paşi mici. Un începător câştigă sume modeste.
Mircea, gamer: 150-200 de lei, 300. Mai mult nu. În afară se vorbeşte de mii de euro.
Marius Radu, organizator: Sunt echipe de fotbal care mai nou angajează jucători pentru a le reprezenta. Pot să câştige de la 1000-2000 de euro pe lună, până la 5000-10000 de euro, în funcţie de performanţă.
E o industrie din care câştigă toată ţara. Numai firmele care produc jocuri în România aduc anual 150 de milioane de dolari. 6.000 de angajaţi lucrează în cele peste 50 de studiouri de producţie. Şi mii de români fac bani de-acasă, din faţa monitorului.
Marius Radu, organizator: În primul rând, trebuie să îţi placă. Trebuie să fii pasionat, trebuie să fii dedicat, trebuie să te antrenezi foarte mult. Este ca un job.
Şi tot ca la un job, contează disciplina. Jucătorii de succes nu uită de odihnă şi respectă un program strict de antrenamente.