Harta prețurilor la pompă, aplicația care compară costurile benzinei și motorinei
Cel mai ieftin plin de benzină sau de motorină va fi în curând la doar un click distanţă. Şoferii vor putea să îşi aleagă printr-o aplicaţie de unde să alimenteze, ca să facă economii.
De Redactia Observator la 31.03.2019, 23:54Cel mai ieftin plin de benzină sau de motorină va fi în curând la doar un click distanţă. Şoferii vor putea să îşi aleagă printr-o aplicaţie de unde să alimenteze, ca să facă economii. Harta preţurilor la pompă, creată de Consiliul Concureţei, urmează să fie lansată iniţial doar în Bucureşti. Apoi, va fi extinsă în toată ţara. E un proiect util, susţin şoferii, mai ales că, la un plin, diferenţele dintre staţii ajung şi la câteva zeci de lei.
În câteva săptămâni, şoferii ar putea alege din mers de unde să alimenteze, prin monitorul preţurilor. Consiliul Concurenţei va centraliza datele direct de la benzinării.
Şoferii vor putea afla chiar prin intermediul aplicaţiilor pe care le folosesc în trafic care sunt cele mai accesibile preţuri ale carburanţilor în zona în care se află. Deja există această opţiune, însă preţurile sunt raportate de către şoferi şi nu de către companii.
BOGDAN CHIRIŢOIU, Președintele Consiliului Concurenței: Vrem să îi ajutăm pe consumatori să identifice staţiile cu preţuri mai mici şi, în felul ăsta, să şi stimulăm staţiile să aibă preţuri mai mici, ca să atragă clienţi.
Dacă ne raportăm la preţurile actuale din Capitală, un şofer plăteşte peste 288 de lei pentru un plin de 50 de litri de benzină cumpărat de la una dintre cele mai scumpe staţii. Dacă ar alimenta de la cea mai ieftină benzinărie, ar plăti cu 15 lei mai puţin. La două plinuri pe lună, şi-ar mai cumpăra cinci litri de combustibil cu diferenţa de bani. Un calcul similar am făcut şi pentru un plin de motorină, iar diferenţa dintre staţiile din oraş ajunge şi la zece lei.
BOGDAN CHIRIŢOIU, Președintele Consiliului Concurenței: Cred că va fi mai de ajutor pentru conducătorii auto, atunci când îşi caută ruta cea mai bună, să fie siguri că au preţuri la toate benzinăriile alea şi că preţurile alea sunt actualizate.
Anul trecut, Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa carburanţilor, pe fondul creşterilor fulminante de tarife.
RADU SOVIANI, analist economic: Preţurile pentru carburanţi sunt mult mai mari decât atunci când atunci când petrolul era la maxim istoric. Asta e primul element. Al doilea este că au fost introduse nişte accize suplimentare care au dus la majorarea legitimă a preţului carburanţilor.
La începutul lunii, România a depăşit, din nou, media UE la costurile benzinei şi motorinei, care au ajuns aproape de pragul de şase lei pe litru la unele pompe din ţară.