Antena LIVE

Klaus Iohannis a promulgat legea care reglementează implementarea reţelelor 5G

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, informează Administraţia Prezidenţială, conform news.ro.

De la 11.06.2021, 17:18
Profimedia

Senatul a adoptat, decizional, luni proiectul de lege proiectul de lege care reglementează implementarea reţelelor 5G. Au fost 117 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi o abţinere.

Actul normativ îşi propune adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G - reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

 Astfel, proiectul de lege a fost modificat prin următoarele amendamente:

„- În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări, vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării ca urmare a analizei realizate conform art. 5, avizul CSAT este negativ – amendament al senatorilor PNL, USR, PSD şi UDMR.

Pe acelaşi subiect

- În situaţia retragerii autorizării, tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani de la data retragerii autorizări, cu excepţia celor din nucleul reţelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani.

Senatorii motivează că amendamentul de mai sus propune ca elementele ce ţin de reţeaua de acces radio, cum ar fi staţiile de bază, şi transportul traficului aferent acesteia, să mai fie utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu motivaţia ca acest tip de echipamente au un impact însemnat inclusiv din punct de vedere financiar asupra reţelelor existente iar activităţile ce se referă la înlocuirea acestora sunt mult mai consumatoare de resurse, inclusiv a resurselor de timp. În acelaşi timp, riscul de securitate cibernetică este unul limitat. Pe de altă parte, elementele ce sunt incluse în nucleul reţelei (sau core network), reprezintă un risc de securitate semnificativ mai mare, la nivelul naţional şi pentru reţeau în ansamblul său. Prin nucleul reţelei se identifică partea centrală a unei reţele mobile de comunicaţii electronice care asigură servicii utilizatorilor potrivit profilului acestora şi care este responsabilă de realizarea unor funcţii critice precum autentificarea, localizarea, rutarea.

- Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi în condiţiile ordonanţei de urgenţă a Guvernului 111/2011, cu modificări şi completări prin legea 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi.

- Tehnologiile, echipamentele şi programele softwarre utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obţin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu excepţia celor din nucleul reţelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani, perioade ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

- Utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, ulterior a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători cărora le-a fost retrasă autorizarea stabilită, în conformitate cu art. 3”.

Legea mai precizează că va constitui „contravenţie utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită de lege şi se sancţionează cu amendă în cuantum cuprins între 1% şi 5% din cifra de afaceri”.

Totodată, „în cazul în care, ulterior acordării autorizaţiei, sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării, autorizarea obţinută este retrasă prin decizie a prim-ministrului, la solicitarea CSAT. Decizia prim-ministrului se publică în Monitorul Oficial al României”, conform actului normativ.

Ți-a plăcut acest articol?

5g klaus iohannis
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024