Video De la credite doar cu buletinul, la credite semnate în sufragerie. Aleşii vor să modifice legea
Nu mai mergem noi la bănci, vine banca la noi. Cel puţin asta prevede un proiect de lege care a trecut de Camera Deputaţilor. Există o condiţie totuşi. Să fie şi banca de acord să-şi trimită un angajat la domiciliul clientului. Avantaje ar fi şi pentru unii, şi pentru alţii. Banca îşi fidelizează clientul, iar acesta din urmă face economie de timp şi bani. Ca să fie pus în practică, proiectul trebuie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
Dacă până de curând puteam accesa din confortul propriei sufragerii doar câteva servicii bancare, cum sunt spre exemplu cardurile de credit, am putea semna de acasă inclusiv contractele de credit. Aleşii vor să modifice legea.
Tânăr: Mi-ar fi mai avantajos să fac asta din confortul propriu decât dintr-o bancă
Reporter: De ce te-ar scuti pe tine, de exemplu?
Tânăr: De mersul pana la bancă, de cozi, de interacțiune. Evităm contactul cu foarte multă lume, nu văd ce ar putea să fie rău în aceasta decizie
Doar că e nevoie să vrea şi banca şi să-şi trimită om la domiciliul clientului. Sau, altă variantă, să se poată face totul online: "În măsura în care sistemul bancar mă asigură că securitatea informatică a sistemelor este sută la sută și are standarde extraordinare aș face orice credit"
Aproape toate tipurile de credite vor putea fi accesate de la distanţă. Cu o excepție însă: creditele ipotecare. Și asta pentru ca pentru astfel de imprumuturi este nevoie și de prezenţa unui notar.
Iar legislaţia actuală interzice încheierea lor online sau în afara spațiilor comerciale ale creditorilor. Surse Observator spun că bancherii ar fi cerut ca în noua formă a legii să fie specificat şi că împrumuturile pot fi semnate şi într-un alt loc, stabilit de comun acord între bancă şi client. În biroul unui notar, de exemplu. Aşa s-ar rezolva şi problema creditelor ipotecare.
Marian Firczak, deputat, initiator amendament: Acolo discuţia este un pic mai amplă, acolo digitalizarea va mai dura
Avantaje ar fi de ambele părţi
Marian Firczak, deputat, iniţiator amendament: Timpul mult mai scurt pe care îl petreci în reacția cu banca, sper să ajungem și la o scădere a dobânzilor practicate și creșterea concurenţei
Economiştii spun însă că este posibil ca şi băncile să vină cu reglementările proprii.
Adrian Benţa, consultant fiscal: Poate să introducă de exemplu niște plafoane, până la anumite sume putem semna la sediul clientului
În momentul de faţă, valoarea medie a unui credit de nevoi personale este de 30 mii de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰