"Misterul" din spatele datelor bizare transmise de sonda Voyager 1, rezolvat de NASA. Eroarea descoperită
Inginerii de la NASA au reuşit să repare o eroare a sondei Voyager 1 care timp de un an a transmis date confuze de la marginea sistemului nostru solar.
De Redactia Observator la 31.08.2022, 09:41Din 2021, sonda a trimis în mod continuu date care arătau că întâmpină dificultăţi tehnice şi că traiectoria ei se schimbă. Însă sonda funcţiona la parametri normali şi îşi continua traseul normal, spun inginerii NASA.
"Până când natura problemei nu este mai bine înțeleasă, echipa nu poate anticipa dacă acest lucru ar putea afecta cât timp nava spațială poate colecta și transmite date științifice", se arăta într-un comunicat de presă al NASA. "Navele (n.r Voyager 1 și 2) au aproape 45 de ani, ceea ce depășește cu mult termenul anticipat de cei care au planificat misiunea. Se află, de asemenea, în spațiul interstelar - un mediu cu radiații ridicate în care nicio altă navă spațială nu a zburat înainte. Sunt provocări majore și pentru echipa de ingineri. Dar cred că dacă există o modalitate de a rezolva această problemă cu sistemul de orientare, echipa noastră o va găsi", a declarat Suzanne Dodd, cea care gestionează proiectele Voyager 1 și Voyager 2.
Voyager s-a bazat deja pe sisteme de rezervă pentru a rezista cu mult peste planurile inițiale. În 2017, inginerii JPL au pornit propulsoare folosite în timpul zborului prin spațiul planetar. Din fericire, acestea încă funcționau după ce nu au fost folosite timp de 37 de ani. Sondele îmbătrânite produc foarte puțină energie de-a lungul unui an. Unele subsisteme și încălzirea au fost oprite de-a lungul anilor, astfel încât sistemele critice și instrumentele științifice să poată continua să trimită date.
Eroare a sondei Voyager 1, reparată de NASA
În cele din urmă, aceştia au descoperit că semnalele neclare erau cauzate de o antenă care trimitea informaţii printr-un computer defect de la bord. De aceea datele erau corupte. Acum problema a fost rezolvată. Voyager 1 şi-a început misiunea în urmă cu 45 de ani. Se află în prezent la peste 23 de miliarde de kilometri distanţă de pământ.