Ce nu știai despre felul în care acționează hoții și modurile prin care îți poți securiza casa
Securizarea casei, și, implicit, siguranța familiei sunt lucruri cărora de multe ori nu le acordăm importanța cuvenită pentru că nu am avut parte personal de incidente și poate nu am auzit de atacuri sau spargeri de case în cartier sau în cercul de prieteni.
De Redactia Observator la 09.10.2018, 12:05Securizarea casei, și, implicit, siguranța familiei sunt lucruri cărora de multe ori nu le acordăm importanța cuvenită pentru că nu am avut parte personal de incidente și poate nu am auzit de atacuri sau spargeri de case în cartier sau în cercul de prieteni. O simplă lectură despre obiceiurile și motivațiile hoților (fie din cauza lipsei de bani sau a drogurilor) te poate face să reconsideri modul în care privești siguranța casei tale.
Nu trebuie să consideri că vei fi atacat de hoți doar dacă ai foarte mulți bani sau dacă ești ghinionist. Statisticile spun că o mare parte dintre hoți pot fi chiar vecini de cartier care atacă doar pentru că îți știu programul de lucru sau știu când ești plecat în vacanță.
Iată ce trebuie să afli ca să previi un astfel de incident care poate degenera ușor într-o tragedie:
-
Un sistem de supraveghere poate ține hoții la distanță
Un studiu realizat la universitatea de cercetare urbană UNC Charlotte din Statele Unite, spune că înainte de a ataca o casă, 83% dintre hoți se uită mai întâi dacă există un sistem de alarmă și 60% dintre aceștia renunță la atac dacă un astfel de sistem este instalat.
Așadar primul lucru pe care-l poți face pentru a-ți asigura casa este să alegi un sistem de supraveghere exterior , fie un sistem video de tip analog sau de tip IP (tehnologie mai nouă, ce poate fi accesată și de la distanță, de pe telefonul mobil). Prețurile pot varia de la câteva sute de lei la mii de euro, în funcție de buget și de sistemul de supraveghere ales.
Chiar dacă nu ai deloc un sistem de siguranță, încearcă totuși să-i păcălești lipind semne de atenționare cu „sistem de supraveghere” pe uși și geamuri.
2. Majoritatea atacurilor au loc în timpul zilei
Nu lua măsuri de siguranță cu gândul că hoții atacă numai noaptea. Majoritatea atacurilor au loc chiar ziua, între orele 10 dimineața și 3 după amiaza, după cum scrie safewise.com .
În acest caz, o recomandare este instalarea în casă a unui sistem smart pe care-l poți controla chiar și de la depărtare, de pe telefon. Astfel poți seta luminile din casă să se aprindă la anumite ore, la fel și televizorul pentru a da impresia că cineva e tot timpul acasă.
De asemenea, îți poți instala o sonerie smart conectată printr-o aplicație la telefonul mobil și dacă hoțul alege mai întâi să verifice dacă cineva e acasă încercând soneria, poți răspunde de pe telefon prin intermediul soneriei, ca și cum ai fi în spatele ușii.
3. Un hoț poate intra rapid în casă
Hoții caută ținte simple atunci când atacă, prin urmare dacă și casa ta este una din aceste ținte, nu le va lua mai mult de câteva minute ca să pătrundă înăuntru, să ia ce-ți doresc și să plece.
În acest caz, soluția poate fi să instalezi sisteme inteligente de senzori la geamuri și la ușă ce te pot anunța printr-un mesaj dacă au loc activități nedorite cât timp ești plecat.
De folos este și un sistem de senzori de spargere a geamurilor care reacționează la zgomotul produs de un geam spart, pornind automat alarma.
Și cel mai simplu sfat, nu uita să închizi ușa de la intrare. Aproximativ 30% dintre jafuri nu au avut loc prin intrare forțată, scrie review.com Când ești plecat sau noaptea, înainte să mergi la culcare, asigură-te că ai închis ușa și geamurile cu acces spre exterior.
4. Majoritatea hoților știu ce caută
După ce pătrund în casă cei mai mulți hoți de duzină caută bijuterii și bani, de obicei în dormitor și sufragerie, așa că cel mai ușor ar fi să le lași la îndemână o cutie falsă de bijuterii și chiar un pachet de bani falși.
Astfel scapi și fără prejudicii și fără ca hoții să-ți răscolească prin toată casa.
5. Există posibilitatea ca un hoț să atace când cineva este acasă
În eventualitatea cazului în care ești atacat, nu doar în casă dar și pe stradă, poți apela la o aplicație precum Stay Safe (aplicație românească) sau bSafe, pentru a anunța imediat autoritățile sau prietenii dacă ceva nu e în regulă. Unele aplicații au chiar buton de panică prin care poți cere ajutor printr-o simplă apăsare cu degetul pe ecran.
Asigură-te însă că aplicația funcționează în zona în care te afli și păstrează întotdeauna și un plan de back-up.
Pe lângă recomandările de mai sus, poți citi și sfaturile date chiar de Poliția Română pentru a-ți asigura casa împotriva hoților, și, în plus, nu uita să îi înveți și pe cei mici despre măsurile de siguranță de bază, cum ar fi să închidă întotdeauna ușa când sunt singuri și să nu lase pe nimeni în casă.
Sursă foto: Shutterstock