Robot construit de un student din Galaţi, pregătit să detecteze minele antipersonal din plastic
Tânărul îşi doreşte ca invenţia sa să ajungă inclusiv în dotarea Armatei Române, pentru că, spune el, robotul poate salva vieţi.
De Redactia Observator la 29.01.2019, 10:51Tânărul îşi doreşte ca invenţia sa să ajungă inclusiv în dotarea Armatei Române, pentru că, spune el, robotul poate salva vieţi. George este pasionat de mic de informatică şi susţine că ideea de a construi un astfel de dispozitiv i-a venit după ce a aflat de numărul mare de victime produse de acest tip de explozibil.
Deşi mic, acest robot promite să facă viaţa mai sigură pentru militari. Potrivit inventatorului său, poate să detecteze şi să colecteze minele antipersonal confecţionate din plastic.
Astfel de dispozitive explozive utilizate în teatrele militare sunt aproape imposibil de localizat în pământ, datorită cantităţilor mici de metal folosite în construirea lor. Autorul invenţiei este George Toderaşcu, un student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galaţi. Ideea i-a fost inspirată tânărului de 18 ani de un profesor.
George Toderaşcu, inventatorul robotului: M-am gândit că ar fi eficient să fac o astfel de maşină care să detecteze mine, deoarece am văzut câteva documentare despre locurile unde au loc frecvent războaie, în Irak, Iran. Am văzut că mulţi soldaţi pier sau sunt grav răniţi de aceste mine, foarte micuţe.
Tânărul a lucrat timp de un an la crearea robotului, pe care l-a construit din obiecte recuperate de la fier vechi şi din materiale reciclabile. O investiţie de 500 de lei, însă pentru care George are planuri mari.
George Toderaşcu, inventatorul robotului: Dorim să o brevetăm şi să o facem să meargă fără telecomandă, să fie autonomă.
Florin Marin, coordonatorul cercului ştiinţific de info aplicată în ing mat. : Mai este nevoie de ceva investiţii pentru a o testa în multe scenarii şi poate vom găsi chiar o colaborare cu Armata Română.
Robotul a trecut deja de o serie de teste în laborator, dar şi pe teren, unde s-a folosit experimental o mină imprimată 3D, îngropată în zăpadă.
Minele anti personal, folosite încă din cel de-al doilea război mondial, sunt dispozitive explozive de mici dimensiuni concepute să rănească sau să ucidă oameni, spre deosebire de minele anti tanc. În 2016, peste 8.600 de persoane au fost ucise sau mutilate de astfel de dispozitive la nivel mondial.