Escu, robotul român care poate fi maestru de ceremonii sau comediant (Video)
Roboţii încep să pună, uşor uşor, stăpânire pe piaţa muncii. Pentru că nu sunt pretenţioşi, nu iau pauze de cafea, şi nu aşteaptă salariul la final de lună, angajatorii îi preferă deja în domeniile de bază.
De Redactia Observator la 17.06.2019, 11:39Roboţii încep să pună, uşor uşor, stăpânire pe piaţa muncii. Pentru că nu sunt pretenţioşi, nu iau pauze de cafea, şi nu aşteaptă salariul la final de lună, angajatorii îi preferă deja în domeniile de bază. Specialiştii spun că vor fi din ce în ce mai multe meserii automatizate integral, iar mai bine de jumătate dintre români recunosc că se tem că-şi vor pierde locul de muncă în defavoarea unui robot.
Escu este robotul român care promite să fie o alternativă mai bună decât omul pe piaţa muncii. Poate fi maestru de ceremonii, comediant sau chiar speaker motivaţional.
Costin Răileanu - creator robotul Escu: Poate să fie ghid într-un muzeu sau poate să fie un recepţioner într-o clădire, lucru la care lucrăm acum cu el.
Polivalenţa roboţilor dar şi faptul că deja au înlocuit cu brio multe dintre sarcinile noasre îi sperie pe multi dintre români.
Reporter: Crezi că în viitor roboţii vor înlocui job-urile noastre?
Tânără: Cu siguranţă parte din ele, deja vedem asta în viaţa de zi cu zi, avem roboţi care ne ajută în task-urile pe care le facem, deci posibil să vedem dintr-ăştia şi pe străzi, şi în alte locuri.
Reporter: Tu ce job ai?
Tânără: Eu sunt front office manager
Reporter: Şi crezi că eşti în pericol?
Tânără: I might be, nu ştiu, posibil, cine ştie.
Primele pe lista locurilor de muncă pe care românii le văd înlocuite de roboţi sunt cele de funcţionar public, casier sau cel de personal de curăţenie.
La polul opus, cei mai mulţi oameni cred că profesii cum ar fi cea de psiholog, de avocat sau de preot nu vor fi niciodată automatizate complet.
Companiile care se ocupă cu producţia au fost primele care au început să înlocuiască omul cu maşinăria. Cel mai bun exemplu este în industria cărnii.
Valentin Vianu, inginer industria cărnii: Feliatorul are 600 de rotaţii pe minut, faţă de un muncitor care are o rotaţie pe minut.
Reporter: Cât timp s-a câştigat?
Valentin Vianu, inginer industria cărnii: Este pur şi simplu matematică, de la 10 felii pe minut, până la 600 de felii pe minut. Deci este un salt uluitor, tehnologic vorbind este un salt uriaş.
Specialiştii estimează că ne mai despart totuşi cel puţin cinci decenii până când roboţii vor putea prelua toate locurile de muncă ocupate în prezent de oameni.