Securitatea online nu este punctul forte al românilor. Specialiştii recomandă să folosim parole cât mai complexe
Un studiu recent scoate la iveală faptul că mai mult de jumătate dintre români folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi la serviciile de pe internet. În plus, cei mai mulţi nu sunt nici măcar îngrijorați că oricare dintre conturile lor ar putea fi atacate.
De Redactia Observator la 29.10.2018, 14:42Un studiu recent scoate la iveală faptul că mai mult de jumătate dintre români folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi la serviciile de pe internet. În plus, cei mai mulţi nu sunt nici măcar îngrijorați că oricare dintre conturile lor ar putea fi atacate.
Parolele sunt prima linie de apărare contra infractorilor cibernetici. Aşa că este esențial să alegem parole puternice, şi, mai ales, diferite pentru fiecare dintre conturi. Explicaţia este foarte simplă. Parolele din online, adică cele pentru reţele sociale, online banking, magazine sau email, sunt ca nişte chei.
Cum ar fi să folosim aceiaşi cheie la casă, birou sau maşină? E clar că dacă ne este furată nu mai avem niciun bun în siguranţă. Şi totuşi, 53% dintre români folosesc aceeași parolă pentru mai multe dintre conturile lor. Dintre aceştia, un sfert o fac pentru majoritatea conturilor, iar 7% chiar pentru toate.
Specialiştii în domeniu ne mai recomandă să folosim parole cât mai complexe. Potrivit studiului, doar 36% aleg o combinaţie între cifre şi litere, iar 26% pun şi simboluri. O altă măsură de siguranţă ar fi autentificarea în doi pași. 6 din 10 români spun că folosesc deja această metodă pentru cel puțin unul dintre serviciile online pe care le utilizează.
Asta înseamnă că după introducerea numelui de utilizator și a parolei, aceştia parcurg şi al doilea pas de siguranţă cum ar fi un alt cod sau o cheie de securitate, care este un dispozitiv fizic, ce se introduce în portul USB al calculatorului sau se conectează la telefonul mobil. Acum, dacă ar fi să tragem o linie, rezultatul este destul de clar.
Românii nu prea sunt preocupaţi de riscurile în ceea ce priveşte securitatea online. Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre ei au recunoscut asta. Mai exact, 44% spun că nu sunt foarte îngrijoraţi, iar 11% că nu se tem deloc de posibilitatea ca oricare dintre conturile lor să fie atacat.