Specialiştii explică succesul avut de aplicaţia care ne arată cum îmbătrânim
O aplicaţie care ne arată cum am putea arăta la bătrâneţe a provocat o adevărată isterie. Milioane de oameni au descărcat-o, iar unii români o folosesc chiar şi de câteva ori pe zi. Au făcut teste pentru fiecare membru al familiei, dar şi pentru prieteni.
De Redactia Observator la 19.07.2019, 22:24O aplicaţie care ne arată cum am putea arăta la bătrâneţe a provocat o adevărată isterie. Milioane de oameni au descărcat-o, iar unii români o folosesc chiar şi de câteva ori pe zi. Au făcut teste pentru fiecare membru al familiei, dar şi pentru prieteni. Sociologii explică pasiunea noastră faţă de astfel de fotografii din viitor. În timp ce experţii în securitate cibernetică avertizează şi asupra unor capcane. Mai ales că pe internet nimic nu e gratis!
Totul începe cu o simplă poză sau cu un selfie în cazul în care am ales o locaţie care să ne placă.
Experimental am făcut mai multe poze, o aleg pe cea care îmi place şi o încarc direct în aplicaţie. Asta după ce am permis accesul la biblioteca mea foto/video, la ecranul telefonului implicit la tot ceea ce am pe el dar şi la datele celulare adică la tot ceea ce fac pe internet.
Şi în câteva secunde suntem mai bătrâni cu câţiva ani şi parcă nici nu arătăm chiar atât de rău.
Cei care au creat aplicaţia susțin că folosesc o formă de inteligență artificială pentru ca fotografiile din viitor să pară totuşi realiste.
Şi vedetele par fascinate. Antonia, Alex Velea, Delia şi Adda au postat pe paginile lor de socializare o proiecţie din viitor. Şi câştigătoarea X Factor de anul trecut, Bella Santiago, recunoaşte că a cedat trendului.
Dorina Stamate, psihoterapeut: Avem şi componenta asta în care într-adevăr ne pasă şi vrem să ştim cum o să fim atunci când suntem în vârstă, dar în momentul în care publicăm vrem să ne jucăm cu asta, nu neapărat este ceva serios
Unii au acceptat provocarea şi au dus-o chiar mai departe.
Experții în securitate cibernetică avertizează însă şi despre pericolele din lumea digitală. Chipul nostru ar putea fi un fel de cod PIN. Şi trebuie să protejăm imaginile cu aceeaşi grijă ca în cazul altor informaţii, cum ar fi codul numeric personal.
Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică: Nu este o diferenţă între aplicaţia actuală şi celelalte aplicaţii. Cel puţin la nivel de colectare sau prelucrare a informaţiilor. De regulă, nimic nu este gratis, iar dacă este gratis, tu eşti produsul practic. Scopul este mai mult unul de marketing pentru a întelege cum interacţionează utilizatorul cu aplicaţia
La nivel mondial, noua aplicaţie este descărcată zilnic de peste 700 de mii de oameni. În America, liderul minorităţii democrate din Senat a cerut o anchetă FBI, susţinând că unele date ale utilizatorilor ar putea ajunge în Rusia, având în vedere că producătorii aplicaţiei sunt ruşi.
Compania rusească a precizat că nu există niciun risc de scurgere de informaţii. În schimb, o companie de securitate cibernetică, tot din Rusia, avertizează că o falsă aplicaţie, care are acelaşi nume, infectează telefoanele cu un virus care fură datele personale ale utilizatorilor.